Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arhiva

Vodič za emocije: Osećanja, seks i još po nešto...

Autor dstojkovic
Autor dstojkovic

Kao što vođenje ljubavi može da vas uvede u super raspoloženje neslućenih razmera, različite emocije takođe utiču na nagone i seksualno ponašanje žena - bile one toga svesne ili ne.

Najvažnije i najobimnije istraživanje na polju seksualnosti tokom prošlog veka sproveo je čuveni Alfred Kinsej i sa saradnicima ukazao da kod žena urođeni, hormonski faktori nisu toliko značajni za seksualni odgovor (želja, uzbuđenje, zadovoljstvo) kao kod muškaraca. Čini se da su muškarci nagonska, a žene bića čija seksualnost više zavisi od psiholoških i socijalnih faktora. To je potkrepljeno i podatkom da muškarci vrhunac svoje seksualne moći doživljavaju u 20-im godinama kada se luči najviše testosterona, a žene u srednjim godinama. I ovo se odnosi na one žene koje su do tada imale ponovljena pozitivna seksualna iskustva i time postajale sve slobodnije, opuštenije, samouverenije. 

Gde se izgubila bliskost?

Da bi se žena učila kako da uživa u seksu važno je da je u odnosu sa partnerom prisutno osećanje bliskosti. Bliskost podrazumeva da postoji poverenje, otvorenost i sloboda da se sa drugom osobom u razgovoru podeli unutrašnji život, kako prijatan tako i neprijatan. Da se mogu iskazati potrebe u svemu, pa i u seksu. Gde postoji bliskost, tu je prisutna i radost davanja i razmene. Radost je osećanje u kome svi nagoni bujaju, pa i seksualni. A naše istraživanje seksualnog života je pokazalo: najvažniji preduslov za kvalitetan seksualni život žene je upravo dobra komunikacija sa partnerom. S druge strane, kada je učenje seksualnog života potkrepljeno negativnim iskustvima, seksualna želja kod žene biva prigušena, a uzbuđenje i zadovoljstvo se postižu teže. Pod negativnim iskustvima se ne mora misliti samo na nasilje. Dovoljno je da partner nema sluha za potrebe žena i da podrazumeva da je ona zadovoljna time što potkrepljuje njegove želje, tj. da mu je u službi kako u svakodnevnom životu, tako i u seksu. To kod žene rađa i održava doživljaj osujećenosti i nezadovoljstva, ljutnje... Kada se u odgovornim delovima mozga žene pomešaju sopstveni čulni nadražaji sa neprijatnim osećanjima, ponašanjem i saznanjem, dešava se da neke od njih seksualno uzbuđenje doživljavaju kao nervozu i razdražljivost. Koliko to može biti rezultat osujećenosti sopstvenih potreba, toliko i posledica patrijarhalnih predstava o ženi kojoj je zabranjeno da uživa u seksu.  

Povezane vesti

Anksioznost

Iskustva seksualnih terapeuta ukazuju na anksioznost (nervoza, napetost, strepnja, strah) kao glavni psihološki mehanizam za suzbijanje seksualnog uzbuđenja. Iako umerena napetost, u formi seksualnog iščekivanja može biti seksualno stimulativna, izražena anksioznost ima suprotan efekat. Ovo je potkrepljeno i istraživanjem seksualnog života žena koje pate od paničnog poremećaja ili raznih vrsta fobija. One su mnogo češće seksualno neosetljive, sklone da izbegavaju seks i ređe doživljavaju orgazam. 

Nastavak na sledećoj strani...

Depresija

Dok nervoza i napetost suzbijaju seksualno uzbuđenje, depresija (bolesna tuga i bezvolja) je „ubica“ svih nagona pa i seksualnog. S druge strane, mnogi lekovi koji se koriste za lečenje depresije popravljaju raspoloženje, volju i sve druge nagone izuzev seksualnog. Zbog specifičnog uticaja na neke centre u kičmenoj moždini odgovorne za seksualni odgovor, ovi lekovi mogu da suzbiju seksualnu želju i uzbuđenje i da otežaju ili onemoguće postizanje orgazma. Za neraspoloženja i nezadovoljstva uzrokovana svakodnevnim životnim opterećenjima, pa čak i za površne sukobe među partnerima, seks može blagotvorno da deluje. Ne kaže narod bez razloga „posle svađe sve je slađe“.

Povezane vesti

Stid

Iako osećanje stida možemo podvesti pod stanja straha (anksioznost) kojih smo se već dotakli, izdvajamo ga zato što ga neke žene nose kao crtu ličnosti koja je naročito povezana sa kako doživljajem sebe u celini, tako i spoljašnjim izgledom i odnosom prema sopstvenim spoljašnjim polnim organima. Ovakve žene su bazično nesigurne u sebe, imaju utisak da nisu dovoljno privlačne. Dotakavši se zadovoljstva spoljašnjim izgledom u našem istraživanju dobili smo rezultat da je, posle komunikacije sa partnerom, drugi po značaju faktor povezan sa seksualnom željom.

Ljubomora

Kao poslednje ali ne i najmanje važno pomenućemo osećanje ljubomore. Možemo je posmatrati kao jedan od paradoksa seksualne želje. Žena koja oseća opravdanu ili neopravdanu ljubomoru pati, ali to ne znači da nema želju za seksom. Naprotiv, ako se strast u seksu pre toga izgubila, ona se vrlo često volšebno povrati i pojača sa pojavom ljubavnog trougla. Na kraju krajeva i ljubomoru možemo posmatrati kao strast. Izgleda da u ovom paradoksu takmičenje igra važnu ulogu, ali i činjenica da se naš partner još nekome dopada pa ga to posledično učini privlačnijim i u našim očima. 

Piše: Dr sc. med. Dušica Marković Žigić, psihijatar, psihoterapeut, seksolog

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader