Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kosa

10 grešaka prilikom tretiranja kose

Autor Ana Ranđelović
Autor Ana Ranđelović

Prestanite sa zlostavljanjem kose i pružite joj tretman kakav zaslužuje.

Ako želite zdravu, sjajnu kosu morate da povedete računa na koji način vodite brigu o njoj. Pogledajte deset najvećih grešaka koje devojke prave prilikom tretiranja.

1. greška: Češljanje prilikom pranja

Kosa je najslabija kada je mokra, ali tada se i najviše mrsi. Kako biste ovo bar delimično sprečili, očešljajte je pre pranja. Ako je potrebno ponoviti postupak pod tušem, nanesite balzam na kosu i razmrsite je polako prstima, zatim raščešljajte retkim češljem.

2. greška: Češljanje samo krajeva

Činjenica je da prečesto češljanje kose izaziva njeno lomljenje, ali prirodna masnoća kože glave je najbolji balzam. Masirajte teme drvenom četkom sa čekinjama, kako biste podstakli cirkulaciju, zatim očešljajte kosu od korena do krajeva kako biste joj dali sjaj.

3. greška: Svakodnevno pranje kose

Svakodnevno pranje kose nije preporučljivo. Voda spira prirodne masnoće glave i tako ostavlja kosu bez sjaja i umrtvljenu. Ako već morate to da radite, koristite blage preparate za negu kose.

4. greška: Prevelika upotreba regeneratora

Većina devojaka koristi balzam samo za krajeve kose, kako bi sprečile njihovo pucanje, međutim preporučljivo je nanositi ga od korena, ali u ograničenim količinama. Nemojte preterivati, koristite taman toliko da možete da je razmrsite. I obavezno ispirajte kosu sve dok voda ne postane bistra.

5. greška: Nekorišćenje praparata za zaštitu od toplote

Toplota je jedan od najvećih faktora štetnih po kosu. Ali ako vaša kosa ne može da prođe bez tretiranja fenom, obavezno koristite sredstva za zaštitu od toplote. Postoji veliki izbor silikona i ulja, koje možete da nanesete pre sušenja kose, a zatim fen podesite na srednju temperaturu, kako biste sprečili momentalna oštećenja.

6. greška: Sušenje peškirom

Većina proizvoda se koristi nakon što kosu prosušite peškirom, međutim preveliko trljanje može da dovede do oštećenja i pucanja. Umesto toga samo lagano upijte višak vode sa kose i zatim protresite. Više vremena će joj trebati da se osuši, ali će zato biti zdravija.

7. greška: Upotreba pegle na vlažnu kosu

Upotreba vrućih aparata na vlažnu kosu može da spali folikule i dovede do pucanja vlasi. Pre upotrebe pegle kosa mora da bude apsolutno suva.

8. greška: Upotreba lakova za kosu pre feniranja

Lakovi za kosu puni su alkohola koji prilikom kontakta sa vrelinom gori, automatski pržeći kosu. Ovakve preparate koristite isključivo nakon sušenja.

9. greška: Redovno tapiranje kose

Ovo je trik koji svaka devojka s vremena na vreme koristi. Međutim, tapiranje kose gustim češljem dovodi do oštećenja kutikule i ispucale kose. Danas postoje razni preparati za volumen, bolje se opredelite za neki od njih, a povremeno možete da se vratite na ovaj dobro poznat metod.

10. greška: Pokušaj tretiranja rascvetalih krajeva

Onog trenutka kada se krajevi rascvetaju, ne postoji preparati koji bi to mogli da poprave. Jedino rešenje je da je zaštitite, tako što ćete da izbegavate prečesto pranje, sušenje peškirom, upotrebu fenova i pegli, ili da se jednostavno ošišate. Uz to postoje preparati kao što je arganovo ulje ili vosak, koje možete preventivno da nanosite na krajeve.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader