Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kosa

Koji je vaš nivo oštećenja kose?

Autor Ana Ranđelović
Autor Ana Ranđelović

Sada je pravo vreme da razmislite kako se ophodite prema svojoj kosi…

Tek što malo oporavila od soli, sunca i hlora iz bazena, vaša kosa će uskoro morati da se suoči sa novim neprijateljima – kiša, hladnoća, kape, zadimljene prostorije noćnih klubova. Ako tome dodate da se verovatno često fenirate ili ne odustajete od konjskog repa – moraćemo da vas zamolimo da prestanete sa svakodnevnim maltretiranjem svojih vlasi!
Evo najčešćih grešaka koje pravimo kada je nega kose u pitanju, ali i S.O.S. rešenja!

Nivo oštećenja: Loš

Često vezujete konjski rep

„Stezanje elastične gumice stvara male prelome na kosi i vremenom je slabi sve dok se u potpunosti ne slomi“, kaže Alfonso Valeciljos, stručnjak brenda TRESemme.

Rešenje: Umesto klasične gumice, koristite meke i široke elastične tkanine kojima ćete vezati kosu. U radnjama sa pozamanterijom možete pronaći najrazličitije boje ovakvih tkanina i napraviti svoje unikatne asesoare za kosu. Svaki drugi dan menjajte poziciju repa. Nekada ga vežite nisko, nekad visoko, tako ćete sprečiti da se više puta ne lomi isti deo kose.

Često koristite sprej za suvo pranje kose

Prečesto korišćenje šampona za suvo pranje i praškastih formula za dodatni volumen kose vrlo često izaziva perut i svrab temena. „Ovi preparati se gomilaju na koži glave i samim tim slabe koren dlake pa vremenom može doći i do većeg opadanja kose“, kaže njujorški dermatolog Frančeska Fusko.

Rešenje: „Potrudite se da samo jedno pranje kose nedeljno zamenite suvim šamponom“, savetuje dr Fusko. Ako baš morate da ga nanesete i sledeći dan, gledajte da bar koristite neki koji u sebi ne sadrži talk jer se takve formule ne zadržavaju toliko na koži glave.

Nivo oštećenja: Još gori

Nemirno spavate

„Studije pokazuju da osam sati trenja vlasi o jastuk dok spavate, iz noći u noć, oštećuje kosu, zbog čega se ona kovrdža, gubi sjaj i slabi“, kaže Tomas. Mokre vlasi su još osetljivije, tako da odlazak u krevet sa neosušenom kosom nikako nije dobra ideja. Kada je mokra ona gubi svoju prirodnu elastičnost pa se zaista lako može slomiti.

Rešenje:  Smanjite trenje tako što ćete sa pamučne preći na svilenu ili satensku jastučnicu (glatka tkanina omogućava da kosa lako klizi preko nje) i vezivati kosu u labavi rep ili pletenicu. Takođe, zaboravite na odlazak u krevet sa mokrom kosom.

Koristite preparate za stilizovanje na bazi alkohola 

„To je broj jedan sastojak koji savetujem svojim klijentima da izbegavaju. On potpuno dehidrira dlaku“, otkriva Džen Atkin, hair stilista poznatih. „Nažalost, on se nalazi u većini proizvoda za volumen ili fiksiranje frizure“, kaže kozmetički hemičar Ron Robinson.

Rešenje: Dobro pogledajte sastojke na deklaraciji pre nego što kupite neki proizvod. Ili, ako ne želite da se odreknete svog omiljenog preparata za kosu koji sadrži alkohol, pobrinite se da pre njega nanesete neki hidrantni sprej ili masku za kosu koji će „ubrizgati“ dovoljnu količinu vode u vlasi i sprečiti njihovo isušivanje.

Izvor: Cosmopolitan

Nivo oštećenja: Ekstreman

Ne koristite regenerator

Nedavna studija pokazuje da ovo radi gotovo 40 posto žena. A evo zašto je to velika greška: „Šampon čisti kosu od prljavštine, pri čemu uklanja i prirodna ulja koja hidriraju vlasi. Regenerator služi da nadoknadi hidrataciju, spreči mršenje kose, a samim tim i njeno pucanje prilikom češljanja i feniranja“, kaže Valeciljos.

Rešenje: Ako se plašite da će regenerator „spljoštiti“ vašu kosu ili da će je brzo izmastiti, pronađite onaj koji odgovara vašem tipu kose i koristite ga samo od nivoa ušiju do krajeva.

Preskačete šišanje

Izbegavate odlazak kod frizera kako biste postigli željenu dužinu kose? Pogrešan korak! „Kada ne skraćujete kosu redovno, krajevi slabe, cvetaju i na kraju se kidaju, što zapravo vašu kosu čini sve kraćom, a ne dužom“, kaže hair stilista Šeli Brajen.

Rešenje: Idite na šišanje svaka tri ili četiri meseca, ako ne i češće. Između šišanja koristite neki preparat koji će vaše krajeve održati svežim i sprečiti njihovo kidanje. Ovo je posebno bitno ako često koristite termičke uređaje za stilizovanje kose (presu, figaro...).

Prečesto se fenirate

Fen, za razliku od drugih termičkih uređaja za stilizovanje nije toliko štetan za kosu, naročito ako ima jonizator koji smanjuje vreme sušenja. Međutim, u kombinaciji sa četkom, mokrom kosom, snažnim povlačenjem pramenova prilikom feniranja, postaje jedan od najvećih neprijatelja kose.

Rešenje: Prvo i najvažnije je da pre feniranja na celu dužinu vlasi nanesete preparat za zaštitu od toplote. Podesite fen na najnižu temperaturu i držite ga minimum šest centimetara od svoje kose. I ne pomišljajte da uzmete četku u ruke sve dok kosa ne bude najmanje 80 posto suva.

Nivo oštećenja: Alarmantan

Blajhate kosu

Farbanje je štetno (većina farbi sadrži amonijak koji dehidrira vlasi), a o blajhanju i da ne govorimo. U tom procesu koristi se blanš, izbeljivač, koji oduzima pigment kosi, a tek onda se preko njega dodaje toner, odnosno farba, da bi se dobila željena plava nijansa. Dakle, dvostruka šteta!

Rešenje: Koristite šampon namenjen plavoj kosi i jednom nedeljno je počastite nekim hranljivim tretmanom na bazi ulja kako biste joj nadoknadili izgubljene lipide. Takođe, pokušajte da se što ređe farbate. Isprobajte popularni „ombre“ hair trend koji ne zahteva često odlaženje kod frizera i popravljanje boje (pri korenu je kosa tamna, a onda postepeno prelazi u svetliju). Tako ćete uspeti da uštedite i vreme i novac jer ćete kod frizera na farbanje odlaziti samo dva ili tri puta godišnje.

Peglate ili uvijate kosu

Figaro i presa su najopasnije termičke sprave za stilizovanje kose. Njihova temperatura obično dostiže 220 stepeni, što može lako uništiti strukturu proteina u vlasi. Ukoliko je kosa vlažna, procenat oštećenja postaje još veći. Ovako visoke temperature dovode do ključanja, što ćete primetiti kao paru koja izlazi prilikom korišćenja ovih aparata.

Rešenje: Uvek proverite da li je kosa sto posto suva pre presovanja ili uvijanja. Takođe, ukoliko ste do sada koristili metalnu presu, obavezno pređite na onu sa keramičkim pločicama. „Ona ravnomernije raspoređuje toplotu i manje oštećuje“, kaže Sims. Što se tehnike tiče, ograničite vreme držanja svakog pramena na 10 sekundi. „Počnite od neke srednje temperature, pa ako se za ovaj vremenski period pramen ne uvije ili ispravi, pojačajte malo temperaturu“, savetuje Atkin. Bolje je povećati toplotu nego vreme držanja.

Hemijski ispravljate lokne

Supstance u preparatima za trajno ispravljanje kose su veoma opasne. One deluju tako što prvo prave sitne pukotine u vlasi, a zatim ih popunjavaju, što u prvom trenutku pruža lep izgled kosi, međutim posle nekog vremena upravo zbog tih pukotina kosa postaje oslabljena i krhka.

Rešenje: Zaboravite na ovakve tretmane i pronađite neki koji će „napuniti“ vlasi izgubljenim proteinima (keratinom), obnoviti kosu i obezbediti veoma sličan vizuelni efekat poput hemijskog. Ovo je definitivno najbezbedniji i najefikasniji način da dobijete zdrav izgled kose, ali i željeni ravan izgled. Pored keratinskih tretmana za obnovu kose u salonu, sada na tržištu postoje linije preparata koje sadrže ovaj protein pa možete i sami kod kuće da je tretirate i negujete.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader