Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kosa

9 stvari koje morate da znate o pranju kose

Autor Milica Gudžulić
Autor Milica Gudžulić

Tek Onaj Pravi šampon vam može pomoći u tome da vaša kosa bude jaka i zdrava, kao iz snova.

1. Koliko često treba prati kosu? 

Možete prati kosu svaki dan, nije to ništa strašno, osim ukoliko ne primetite da vam kosa pojačano opada ili da izgleda oštećeno. Prva promena na koju treba obratiti pažnju je: sve manje novih "dečijih vlasi'' na glavi. Pošto operete kosu nju treba očešljati, stilizovati, naneti proizvode za negu, a tek feniranje... Sve to treba držati pod kontrolom, nemojte preterivati.

Dakle, najsrećnije rešenje je da kosu perete svaki dan isključivo ako je masnijeg tipa, ukoliko živite na mestu gde je visok nivo vlage, ili ako dnevno vežbate. Normalnu kosu treba prati svaki drugi dan, a ako je suva onda je perite u razmaku od nekoliko dana (više od dva). 

2. Da li je moguće preterati tokom nanošenja šampona?

Sve dok možete dobor da ga isperete - sve je u redu. Svakako trudite se da stavljate podjednaku količinu šampona na celu kosu, poesbno ako vam je kosa duga.  

3. Koja je idealna temperatura vode? 

Izbegavajte prevruću vodu, topla je sasvim u redu. Na kraju, preporučuje se da prođete kroz kosu sa malo hladne vole, kosa je od toga sjajnija. 

4. Da li šamponu teče rok trajanja? 

Mnogi šamponi traju oko 2 do 3 godine. Kada im prođe rok, mala je verovatnoća da će biti štetni, ali vam neće ni pomoći u nezi, tako da treba voditi računa o roku trajanja, naravno. 

5. Šamponi za negu boje kose 

Noviji šamponi sadrže razne nove sastojke, tako da nije obavezno da kupujete šampone posebno pravljene za farbanu kosu, oni su jaki, i ne treba ih koristiti baš svaki dan.

6. Koliko često bi trebalo koristiti šampone za dubinsko pranje? 

Ako živite u mestu gde u vodi ima dosta minerala, plivate svaki dan ili stavljate razne preparate za stilizovanje, kosu bi trebalo ovakvim šamponima prati dva puta mesečno. Svakako, ovo je isto prilično jak šampon, tako da bi valjalo koristiti ga veoma retko, a u međuvremenu se skoncentrisati da druge kvalitetne preparate za opštu negu. 

7. Da li su šamponi koje koriste frizeri bolji od drugih šampona? 

Nisu nužno bolji, ali i sa šamponima je kao i sa mnogim stvarima visokog kvaliteta. Što kvalitetniji to više i koštaju. Kada pronađete šampon koji vam savršeno odgovara sem što ćete biti zadovoljni, vaša kosa će izgledati kao na reklami, bujna, zdrava, i sjajna. I za to se tada zahvalite svom šamponu. 

8. Kolik često treba menjati šampon?

Kada primetite da vaša kosa više ne izgleda kao obično kada je perete određenim šamponom, tada bi valjalo promeniti. Probajte da li vam je potrebno nešto slabije ili jače, i nije obavezno promeniti čitav brend, ako ste pronašli onaj koji vam odgovara. Na kraju krajeva, pitajte svog frizera da vam preporuči nešto kada primetite da je vašoj kosi potrebna promena.

9. Da li je balzam za kosu neophodan?

To je stvar izbora. Regeneratori obično završavaju ono što je šampon započeo, u smislu da vam je lakše posle da baratate s kosom i oblikujete kako želite, tako da nije neophodan koliko je poželjan. 

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader