Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kosa

Sve što niste znali o kosi: Iznenađujuće i zanimljive činjenice

Autor tvelickovic
Autor tvelickovic

Da li ste znali gde najbrže raste kosa, kakvu je funkciju imala nekada i sa čime se poredi njena težina?

Kosa ima svoj životni ciklus, izuzetno je izdržljiva, a istovremeno zbog loše ishrane ili gena - može se pokazati vrlo lomljivom.

Možete pročitati puno vrednih zdravstvenih informacija o njenom stanju, pa čak i saznati od čega patite.

Šta još ne znate o kosi? Evo 8 najčudnijih činjenica!

Kosa ima svoj životni ciklus kao i svi mi

Životni ciklus je presudan za razumevanje izvora mnogih problema sa kosom, njenog izgleda, stanja i zdravlja. Svaka dlaka živi od 2 do 8 godina, nakon čega ispada i na njenom mestu raste nova. Njen životni ciklus sastoji se od tri faze: anagena, katagena i telogena. Anagena faza, tj. aktivni rast zdrave kose traje nekoliko godina. Ovo je vreme kada iz folikula izlazi folikul koji se povećava sa svakim mesecom. Faza katagena je prolazna faza i traje oko 10 dana - tada se usporava rast i folikuli dlake smanjuje. Zatim dolazi telogena, tj. faza odmara. Tada stara kosa opada i ustupa mesto novoj - i ceo proces počinje iznova. Na ovaj životni ciklus utiču brojni faktori, uključujući: bolesti, hormoni, ishrana, način života, lekovi koji se koriste, neadekvatna nega kose ili invazivna frizura. Sve to može poremetiti i, kao rezultat toga, poremetiti ceo proces, promeniti dužinu pojedinih faza. Rezultat će biti gore stanje, propadanje ili gubitak kose - trajno ili privremeno.

Nekad zbog zaštite, sada zbog lepote

Kosa je proizvod tkiva kože koji se javlja samo kod sisara. Koja je njena uloga? Jednom je kosa imala uglavnom termoregulacijsku i zaštitnu ulogu, npr. dlaka na glavi trebalo je da štiti telo od pregrevanja, obrve su bile prepreka protoku znoja, a trepavice štite oči od prašine i sitnih insekata. Danas kosa ima uglavnom estetsku funkciju, povećava privlačnost i atribut je lepote. Pogledajte samo časopise i rang liste najpoželjnijih žena i muškaraca, gde vladaju zvezde sa gustom kosom. Bujna frizura povezana je sa snagom, energičnošću, mladošću, energijom i još boljom plodnošću u biološkom smislu. Ćelavost je sve teže pronaći među liderima globalnih korporacija, privrednicima ili u svetu politike. Pogledajte samo političare najvišeg nivoa. Na primer, u Sjedinjenim Državama, od oko 1950. godine, nije bilo predsednika koji je bio ćelav. I Kennedi, Bil Klinton i Barak Obama imali su gustu kosu.

Kosa najbrže raste u Aziji

Postoje teorije da redovno šišanje kose utiče da brže raste. Zapravo šišanje ne utiče na folikule dlake. Kosa raste brzinom od oko 1 cm mesečno, uz neznatna sezonska kolebanja - neznatno brže leti nego zimi. To je zato što toplota podstiče cirkulaciju krvi i podstiče rast kose. Zanimljivo je da je faza rasta dlačica (anagen), koja u proseku traje 3-5 godina, u Aziji uglavnom duža i može da traje 7 godina - za to vreme dlaka može dostići dužinu i do jednog metra! Azija (posebno Japan, Tajvan ili Južna Koreja) takođe je jedan od onih delova sveta u kojima je najmanje ćelavih ljudi.

Kosa podseća na sadnice cvetova

Dlaka ima prilično jednostavnu strukturu i podseća na strukturu cveta, jer ima izvor u lukovici ispod kože (poput cveta pod zemljom), odakle postepeno izvire. Dlaka raste iz folikula dlake, koji podseća na uski kanal ispod kože. Glavni elementi su koren, lukovica i stabljika - što je dlaka spolja. U lukovici se žive ćelije podele i rastu u stabljiku. Da bi se to dogodilo, krvni sudovi snabdevaju žive ćelije folikula kose pravim hranljivim materijama, a takođe obezbeđuju dozu hormona koji imaju ogroman uticaj na rast i strukturu kose u raznim periodima našeg života.

Dovoljno jaka da nosi 2 slona

U proseku, 80.000-150.000 hiljada dlaka raste iz naših glava. Dlake se sastoje između ostalog iz vode, pigmenata, lipida, minerala i u oko 85 procenata od keratina. Keratin je tvrd i izdržljiv protein koji štiti kosu od štetnih spoljašnjih faktora - keratin se takođe sastoji od rogova, kopita, kandži životinja i ptičjeg perja i kljunova. Ako je vaša kosa u dobrom stanju i njen spoljni sloj je netaknut, tada je izuzetno jaka i izdržljiva. Toliko da čak i jedan pramen kose može da drži 100 g - što odgovara težini 1 jabuke.

Ostatak teksta pročitajte na sledećoj strani...

Rapunzel ultra duga kosa nije fikcija

Rapunzel iz bajke braće Grim imala je dugu i jaku kosu - i teoretski bi svako od nas mogao imati takvu kosu. Svakog dana gubimo u proseku 100 dlaka, dok ako pojedina osoba nikada u toku života ne seče kosu, onda bi njena ukupna dužina bila oko 9,6 m. S druge strane, ako dodamo ukupni volumen na glavi, onda unutar celog života naša kosa bi dosegla 1000 km! Trenutno je vlasnik najduže kose na svetu Aša Mandela, stanovnica Trinidada i Tobaga, čija je kosa dugačka gotovo 17 metara, a teška je čak 19 kilograma.

Kosa je poput ličnog dnevnika

Krv ili urin nisu jedine supstance koje mogu biti važan izvor informacija. Kosa sadrži informacije o svemu što se ikada u ljudskom krvotoku nalazilo, uključujući droge, legalne lekove i alkohol. Zbog toga je testiranje kose jedna od najefikasnijih analitičkih tehnika i jedna od najčešće korišćenih vrsta dokaza od strane forenzičara, policije, sudova, pa čak i poslodavaca - takvi testovi su posebno popularni u Sjedinjenim Državama. Jedino što se ne može prepoznati pregledom kose je ... pol. Kosa žene i muškarca je po strukturi identična.

Povezane vesti

Kosa - Dr. House

Kosa je, poput jezika, dobar dijagnostički alat. Kako su ćelije kose jedna od najbrže rastućih u telu (odmah nakon koštane srži), njihovo stanje, tj. krhkost, sjaj ili tupost, kao i gubitak gustine mogu biti važna poruka o našem zdravlju. Ako kosa opada i proređuje se to može govoriti između ostalog o nedostatku vitamina iz grupe B, vitamina D, gvožđa, cinka, selena, silicijuma, proteina, viška vitamina A, problema sa štitnom žlezdom (hipertireoza, hipotireoza), dijabetesa tipa 1, anemije, autoimunih bolesti poput Hašimotove bolesti, reumatoidnog artritisa, psorijaze, ali u suprotnom može biti simptom mikoze vlasišta, gnojnog folikulitisa ili sindroma policističnih jajnika. Tada gubitak kose kao jedan od prvih simptoma može ubrzati našu posetu lekaru, dijagnostiku i terapiju bolesti - kažu stručnjaci.

Izvor: Ženskimagazin.rs

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader