Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kosa

Glavni adut lepote: Zašto je gustina kose važna?

Autor Ženski magazin
Autor Ženski magazin

Sve devojke žele gustu kosu, a neke od njih ne mogu da se izbore sa njom. Ipak, otkrivamo vam zašto je njena gustina od velike važnosti.

Izvor: Shutterstock

Duga, kratka, u prirodnom izdanju, fenirana, ofarbana, sa pramenovima ili bez, kakva god. Ženska kosa je oružije broj jedan koje svojom lepotom doprinosi pojavi jedne dame. S toga ne čudi činjenica da se žene širom sveta trude na sve moguće načine da doprinesu lepoti i negovanom izgledu svoje kose, piše Ženskimagazin.rs. Brojni preparati za negu iste služe nam da povećamo njen volumen, oslobodimo je peruti, masnoće i suvoće, omogućimo joj da bude nežna i meka na dodir, da se lakše raščešljava, itd.

Obično kada pričamo o kosi, razmatramo njenu dužinu, pa kosu klasifikujemo na dugu, onu srednje duži i kratku. Zatim gledamo njenu teksturu, ocenjujemo koliko je oštećena prilikom tretiranja različitim preparatima u vidu farbi, kako bi zaključili kakav joj vid nege treba. Međutim nešto manje poznata materija kojom se bavi većina žena jeste - gustina kose.

Hmm, šta je zapravo gustina kose?

Jednostavno rečeno, gustina kose predstavlja broj pojedinačnih pramenova po kvadratnom centimetru na vašoj glavi. Zanimljiva je činjenica da prosečna osoba ima od prilike oko 2200 vlasi kose po kvardatnom centimetru, i da u toku dana izgubi od 50 – 100 vlasi, u zavisnosti od brojnih faktora.

Često se međutim mešaju pojmovi slabe kose i kose kojoj nedostaje gustina. Naime dok se debljina kose odnosi na svaku pojedinačnu vlas, gustina kose nam govori koliko je tanka ili gusta kolektivna grupa dlaka. Tako npr jedna osoba može imati vrlo jaku kosu koja je takođe veoma gusta, što znači da ima puno jakih debelih vlasi po kvadratnom centimetru kose. Dok druga npr ima gustu ali slabu kosu, sa slabom gustinom. Druga osoba dakle ima guste pramenove ali ne mnogo njih po kvadratnom centimetru.

Na koji način možete da proverite gustinu svoje kose?

Ne brinite, ne treba da čupate vlasi kose niti da ih stavljate pod mikroskop. Postoji daleko jednostavnije rešenje od tog. Dovoljno je da pogledate vašu kosu kada je svezana u popularni "konjski rep". Dakle, potrebno je da vežete kosu od nazad, te da izmerite obim repa. Ukoliko je obim manji od 2cm imate kosu niske gustine. Ako je od 2-3 cm radi se o kosi srednje gustine, dok sve preko toga predstavlja izrazito gustu kosu.

Povezane vesti

Mala pomoć za dame koje imaju kraću kosu, koja se ne može svezati u rep: ukoliko lako možete da vidite vaš skalp odnosno vlasište, bez dodirivanja ili pomeranja kose u stranu reč je o kosi niske gustine. Ako je vlasište vaše kose malo vidljivo, to znači da imate kosu srednje gustine, i naravno ukoliko nije niti malo vidljivo, vlasnici ste kose izuzetne gustine.

Šta uraditi sa ovim saznanjem? - pitate se.

Pa, osim što možete da ga podelite sa prijateljicama sada kada znate kako da odredite gustinu svoje kose moći ćete da odaberete adekvatnije preparate za negu iste. Takođe imate mogućnost da na osnovu stečenih informacija pronađete frizuru koja će vam više pristajati.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader