Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kosa

Mali vodič stručnjaka: Kako da ofarbate i poboljšate stanje kose kod kuće?

Autor Cosmopolitan.rs
Autor Cosmopolitan.rs

U karantinu smo već nešto više od mesec dana, a profesionalci nam otkrivaju šta treba raditi kod kuće: kakvu boju izabrati, da li se isplati uopšte farbati se, kako to uraditi i šta će pomoći poboljšanju izgleda kose.

Izvor: Shutterstock

Farbe za kosu mogu se podeliti u dve vrste: kućna (masovno tržište) i profesionalna. Ako se odlučite farbati kosu farbom kod kuće, uzmite u obzir činjenicu da proizvođač ne zna karakteristike vaše kose: da li imate sedu kosu i koja je vaša prirodna baza. Pored toga, takve farbe imaju visoku koncentraciju hidrogen peroksida (9-12%), što nije pogodno za sve i u velikoj meri utiče na kvalitet kose. Pored visokog sadržaja oksidacionih sredstava, farbe za kućnu upotrebu sadrže soli teških metala (živa, bakar, gvožđe, olovo, natrijum sulfat).

Devojke sa gustom i jakom kosom mogu farbati kosu sličnim sredstvima godinama, a da ne primete štetu. Ipak, većina devojaka može imati probleme poput suve kose, razdvojenih krajeva, krhkosti, boje koja nije sjajna. Zato je uvek preporučljiva upotreba profesionalnih farbi koje odgovaraju vašoj boji kose.

Proces farbanja

  • Najbolje je da koristite srednje tvrdu četku i mešate boju u plastičnoj ili keramičkoj posudi.
  • Pažljivo pročitajte uputstva za farbanje, strogo se pridržavajte vremena i proporcija komponenti.
  • Ni u kojem slučaju ne koristite plastičnu kesicu - to može dovesti do opekotina vlasišta.
  • Najprikladnije je nanositi boju razdvajanjem, podelivši kosu na dva dela po sredini lica i na dva dela na zadnjoj strani glave.
  • Pomerajte četkicu od vrha do dna, odvajajući svaki pramen po 1 cm i ofarbajte samo koren, a farbu držite onoliko dugo koliko je naznačeno u uputstvima.
  • Pre ispiranja boje najbolje je raporediti boju po celoj kosi, po principu nanošenja šampona. Zatim dodajte malo vode i ponovite raspoređivanje. Nakon toga, temeljno isperite šamponom dok voda ne postane bistra i ne zaboravite na adekvatan balzam ili masku.

Ipak, ne preporučujemo farbanje kose kod kuće jer se radi o takvoj vrsti farbe, posebno kada je reč o plavoj kosi. Šta predlažemo da uradite u ovoj situaciji?

Obratite pažnju na razne maskirne proizvode (u obliku pudera i spreja) koji će vam pomoći da maskirate sedu kosu pre sledećeg pranja.

Plavušama se predlaže da pogledaju razne balzame sa efektom nijansiranja. Prvo, oni neutrališu neželjeno žutilo, a drugo, osvežavaju boju od korena do krajeva, neguju i vlaže kosu.

Tokom karantina, dobro je sprovoditi različite postupke oporavka. Ako postoje hranljive proteinske maske, onda je u redu uraditi spa negu: nanesite je na kosu, umotajte u vrući peškir i isperite nakon 20-30 minuta. Ako postoje hidratantne maske, onda ih možete nanositi na suvu kosu noću, a ujutro oprati kosu.

Tako ćete provesti vreme sa velikom koristi za kosu, a naknadno farbanje u salonu biće prijatno i frizeru i vama, i što je najvažnije - rezultat neće biti iznenađenje.

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader