Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kosa

Da li spavanje sa mokrom kosom pospešuje njeno lomljenje?

Autor Cosmopolitan.rs
Autor Cosmopolitan.rs

Dok je nekima nezamislivo da odu na spavanje sa mokrom kosom, drugi to čine bez razmišljanja. Međutim, da li ste znali da, u određenoj meri, to može da utiče štetno na vašu kosu i vlasište?

Izvor: Shutterstock

Kada je kosa vlažna uglavnom je sklonija lomljenju, kaže dr Cheng. To je zato što se, kada je mokra, kutikula kose (spoljni zaštitni sloj osovine kose) otvara i čini kosu elastičnijom i lomljivijom. „Kada je kutikula dlake otvorena, ona se može više istezati, pa to istezanje može ići u smerovima koji utiču da se kosa više lomi“, kaže ona. To se može dogoditi ako četkate kosu dok je još mokra ili, ako je puštate da se prirodno suši dok spavate.

Koliko je to zaista važno, zavisi od prirodnog stanja vaše kose, što je određeno nekim drugim faktorima koji će biti jedinstveni za vas. Ti faktori uključuju genetiku, kaže dr. Cheng, ali i koliko često zagrevate kosu, bilo da hemijski ili bojom tretirate kosu, i uopšte koliko štete je već pretrpela.

Na kraju se svodi na vas i to kako tretirate soptvenu kosu. Ako vam se čini da odlazak u krevet sa vlažnom kosom uzrokuje lomljenje, to bi moglo biti istinito za vas i možda bi bilo vredno razmisliti o promeni te navike. Ali ako ne primećujete loše efekte, onda možete bezbrižno da nastavite da spavate sa mokrom kosom.

Međutim, odlazak na spavanje sa mokrom kosom može doprineti nastajanju peruti, pa bi trebalo i to da imate u vidu.

Vlažnost kose u kombinaciji sa vlažnim jastukom može stvoriti savršeno vlažno i toplo okruženje da kvasac cveta, uključujući i onaj koji se povezuje sa nastankom peruti, objašnjava dr. Cheng, za Self. Ako ste već skloni peruti, znajte da konstantni odlasci u krevet sa vlažnom kosom mogu tome doprineti.

Kako sigurnije spavati sa mokrom kosom:

Ono što možete da učinite, da malo predupredite negativne posledice spavanja sa mokrom kosom jeste da je pustite da se bar malo prosuši, pre nego što legnete da spavate. Na taj način kosa neće natapati jastuk, i umanjuje se mogućnost od pojavljivanja peruti.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader