Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lice

Da li je vaš mobilni telefon krivac za bubuljice?

Autor Ana Ranđelović
Autor Ana Ranđelović

Možda se trudite da ne dirate lice prljavim rukama, ali zaboravljate da mnogo puta dnevno uz lice prislanjate telefon, koji na sebi nosi više prljavštine nego što pretpostavljate…

Iako ne možemo da zamislimo život u 21. veku bez ovog najboljeg prijatelja, ispostavilo se da smartfoni i ostali uređaji pre mogu biti neprijatelji i to vašoj koži.

U studiji koju su sproveli istraživači sa Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, uzeti su uzorci briseva, što sa samih telefona, što sa ruku ispitanika. U 92 posto slučajeva izvor bakterija su bile same ruke ispitanika, a u 82 procenata bakterije su se nalaze na njihovim telefonima. Gadno, zar ne?.

„Bakterije su glavni uzročnici pojave akni, zato je veoma važno da redovno očistite displej na vašem telefonu“, upozorava Debra Jaliman, doktor medicine, dermatolog i autor knjige Pravila za negu kože: Tajne najvećih Njujorških stručnjaka, specijalista dermatologije. „Svaki put kada mi se pojavi novi klijent sa problemom akni, prvo što ga pitam je na koju strani lica najčešće prislanja svoj mobilni uređaj? Ako se ispostavi da je kritično područje, to na kome se najčešće drži telefon,  pre nego što prepišem određenu kremu ili antibiotik, savetujem ih da neko vreme prilikom telefonskog razgovora koriste slušalice i da obrate pažnju da li im se simptomi povlače“, kaže doktorka Jaliman.

Šta se zapravo dešava kada prislanjamo licu svoj mobilni telefon? Vrši se mehanički pritisak na kožu lica, a žlezde automatski počinju povećano da luče masti. Pod uticajem toplote koju proizvodi vaša koža, bakterije sa ekrana telefona , lako prodiru, šire se i izazivaju različite iritacije i kožne infekcije, objašnjava doktorka Jaliman.

Sem što možemo da koristimo slušalice i tako sprečimo pojavu kožnih osipa, važno je da s vremena na vreme, prebrišemo mobilni telefon, preporučuje Debra Jaliman. Na tržištu su dostupne različite antibakterijske maramice koje ubijaju većinu bakterija i klica. A dostupni su i specijalni proizvodi, u obliku spreja za dezinfekciju elektronskih uređaja. Vrlo je jednostavno, naprskajte na krpu neki od sličnih proizvoda i prebrišite vaš mobilni telefon. To su samo dva poteza, a vaša koža će biti veoma zahvalna.

Kada vam se naredni put pojave bubuljice, prisetite se kada ste poslednji put očistili vaš mobilni. Ne zaboravite ovo važi i za tastaturu, kao I sve daljinske upravljače koje takodje često koristite.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader