Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lice

6 načina da se otarasite uraslih dlačica

Autor Ana Pantić
Autor Ana Pantić

Kako da sprečite njihovu pojavu i kako da ih tretirate ukoliko su se već pojavile.

“Želim da imam više uraslih dlačica” nikada nijedna žena nije rekla. Srećom postoji mogo toga što možete da učinite po tom pitanju. Možete sprečiti da se pojavljuju, a ukoliko do toga ipak dođe, postoji način da ih se brzo rešite.

Vaša koža je vaš saveznik, negujte je kako treba. 

# Kako da sprečite njihovu pojavu

Izbegavajte preusku odeću

Koliko god govorili da je ne nosite, kada se male napasti pojave vi nemate izgovore. Preuski outfit izaziva trenje koje vrši pritisak na folikul dlake i čini da se dlačice okreću ka unutrašnhistum u umesto da rastu normalno, rekla je dermatolog Ava Šamban. Zato prestanite da nosite farmerke koje su vam preuske. Skinny jeans ne znači da šavovi moraju da vam se urezuju u kožu.

Koristite brijač na kraju tuširanja

Brijanje može biti veoma stresno za kožu jer može da ošteti folikul dlake i podstakne njen rast. Da biste ovo sveli na minimum, potegnite za brijačem na kraju tuširanja kada vam je koža već dovoljno omekšala, rekla je dermatolog Džodi Levin. “Tih nekoliko minuta su esencijalni za hidrataciju kože smanjujući oštre trzaje koji mogu da je oštete. A što je više trzaja veća je verovatnoća da će se desiti da dlačica uraste.” 

Koristite hidratantni gel za brijanje

S obzirom da je vaša bikini zona nakritičniji deo kada je reč o urastanju dlačica, vodite računa o tome da koristite gelove i kreme koje su namenjene specijalno za ovaj deo. Obična kupka za tuširanje nije dovoljno dobra, ali ukoliko nemate gel ili penu za brijanje (a nabavite je uskoro), za prvu pomoć iskoristite balzam za kosu.

Radite redovan piling

Piling kože odgovara svima i on je sjajan način da sprečite pojavu uraslih dlačica. “Što je deblji sloj mrtve kože, sve je teže dlačici da raste normalno ka spolja”, rekao je dr. Džejms Marota, plastični hirurg. Piling uklanja mrtve ćelije na površini kože i zbog toga je sjajna prevencija od uraslih dlačica.

# Ukoliko već imate urasle dlačice

Tretirajte ih kao bubuljice

One najčešće i liče u svom upalnom procesu. Tretirajte ih isto, koristite proizvode namenjene saniranju (one na bazi salicilne kiseline) nekoliko puta dnevno. “Ovo u kombinaciji sa dnevnim pilingom je najčešće dovoljno da otkloni otok koji će omogućiti urasloj dlačici da normalno izraste” rekao je dr. Marota.

Držite toplu oblogu

Ukoliko vidite uraslu dlačicu da se nazire na površini kože, topla obloga je sjajan način da omekšate kožu i smirite iritaciju, rekla je Dona Karver, estetičarka u Nju Džerziju. Ukoliko ovo ponavljate nekoliko minuta par puta dnevno učlinićete da crvene otekline nestanu.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader