Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lice

5 mitova i činjenica o opuštenim grudima

Autor Ana Pantić
Autor Ana Pantić

Šta zapravo uzrokuje opuštanje i možete li ikako da usporite prirodni proces?

Sigurno ste više puta čuli da, ukoliko ne želite da vam se grudi do početka četvrte decenije života ne opuste "do kolena” potrebno je da stalno nosite brushalter (neki idu toliko daleko pa savetuju da se isti nosi i tokom spavanja). Međutim, koliko je to istinito? Mnogo je mitova kada su grudi u pitanju, mi ovde razrešavamo najčešćih pet:

Grudi se opuštaju kako starite

Tačno. To se dešava zbog istezanja Kuperovih ligamenata, vezivnog tkiva grudi. Kao i sva druga tkiva u organizmu i ova se sastoje od kolagena i elastina koji se razlažu kako starite. Pored toga, kada žena prolazi kroz menopauzu, gusto žlezdano tkivo zamenjuje se mastima koje utiču na opuštanje grudi.

Nošenje brushaltera može sprečiti opuštanje grudi

Netačno. Brushalter podržava grudi dajući im željeni oblik i izgled, ali on ne može da sprečiti spuštanje na koje utiču starenje i gravitacija. Šta više, određena istraživanja pokazuju da nošenje brushaltera podstiče opuštanje grudi slabljenjem vezivnog tkiva. Jedini izuzetak su sportski brushalteri. Trčanje ili druge vrste intenzivnih aerobnih vežbi uzrokuju poskakivanje grudi gore-dole što tokom vremena utiče na razgradnju vezivnog tkiva. Dakle, prilikom vežbanja nosite sportski brushalter.

PROČITAJTE: Šta treba da znate pre operacije povećanja grudi?

Prave vrste vežbi mogu sprečiti opuštanje grudi

Netačno. Svi sklekovi ovog sveta ne mogu zaustaviti ni sprečiti opuštanje grudi, jer su one sačinjene od masti, a ne od mišića pa, tehnički, tu se nema šta da se učvrsti ili zategne. Međutim, vežbe za grudni koš mogu pomoći u poboljšanju izgleda grudne oblasti, jačanjem okolnih ligamenta (uključujući Kuperove ligamente) usled čega grudi mogu izgledati bolje.

Dojenje može uzrokovati opuštanje

Netačno. Istraživanja pokazuju da dojenje ne utiče na opuštanje grudi. Pravi “krivac”? Sama trudnoća. (Dobijanje kilograma tokom trudnoće može uticati na širenje ligamenata što kasnije dovodi do opuštanja.)

SAZNAJTE JOŠ: Kako se vaše grudi menjaju sa 20, 30 i 40 godina

Pušenje i sunčanje utiču na izgled vaših grudi

Tačno. Istraživanja pokazuju da pušenje utiče na opuštanje grudi. Takođe, isto važi za bilo koje loše navike životnog stila koje utiču na razlaganje kolagena – nezdrava ishrana i često izlaganje štetnoj sunčevoj svetlosti bez korišćenja zaštite (kreme i losioni sa zaštitnim faktorom).

Izvor: MiniMagazin

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader