Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lice

Koji problemi se javljaju ako ne spavamo dovoljno?

Autor tvelickovic
Autor tvelickovic

Nedovoljno sati sna = umorna i beživotna koža. Evo kako da pretvorite spavanje u svoju beauty rutinu.

„Tokom noći naše telo se odmara i regeneriše“, kaže dermatolog Dendi Engelmen iz Njujorka. Ukoliko nedovoljno spavamo, mogu se javiti sledeći simptomi... 

Beživotan ten 

Nedostatak sna smanjuje prirodnu hidrantnu barijeru kože, što može učiniti da vaša koža izgleda suvo i bez sjaja. 

Fine linije 

Noć je vreme kada se luči melatonin (moćan antioksidans koji štiti kožu od slobodnih radikala), a tokom sna naš organizam proizvodi hormon rasta koji je, između ostalog, zadužen za mlađi izgled kože. 

Bubuljice 

Tokom sna naš organizam potiskuje proizvodnju kortizola (hormona stresa). Kada san izostane, on nema vremena da se „smiri“ pa može izazvati zapaljenske procese na koži i akne. 

Naduvene oči 

Kada nivo kortizola skače (što se dešava kada ne spavate), vaš organizam zadržava vodu. Pa kako je koža kapaka veoma tanka, tu je naduvenost najizraženija. 

Višak kilograma 

Lišavanje sna podiže nivo grelina (hormona gladi), a smanjuje proizvodnju leptina, hormona koji nam govori kada smo siti. Dvostruki problem! 

Na sledećoj strani saznajte šta se dešava sa našom kožom tokom noći...

Nivo melatonina počinje da raste otprilike dva sata pre odlaska na spavanje, što nas čini pospanim. Pokušajte da se umirite već između 20 i 21 čas kako biste iskoristili sve koristi ovog hormona. 

22:00 - 22:30 

Sada ste u lakom snu. Broj otkucaja srca blago se usporava, a protok krvi pojačava kako bi se koža snabdela kiseonikom, hranljivim materijama, i kako bi se oslobodila nakupljenih toksina (put do sjajne kože!). 

22:30 - 23:00 

Počinje faza dubokog sna. Kako nivo kortizola opada, telo počinje oslobađanje hormona rasta - magična kombinacija za predivnu kožu. Hormon rasta podstiče proizvodnju kolagena i pomaže oštećenim ćelijama da se regenerišu. 

23:00 - 04:00 

Regeneracija ćelija (prirodan proces pilinga kože) u ovom trenutku je na svom vrhuncu, čak i do dva puta većem nego tokom dana. 

04:00 - 06:00 

Obnova kože se usporava i priprema vas za novi dan. 

Moć noćne nege 

Kada je organizam u stanju sna, kada se telo odmara i opušta, metabolizam kože se pojačava, zajedno sa regeneracijom, što kožu čini propustljivijom. Zato je noćna nega više nego bitna. Zato, očistite kožu pre spavanja i nanesite jednu od ovih „noćnih ptica“ da osigurate seksi izgled kože narednog jutra. 

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader