Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lice

Hiperpigmentacija: Šta tačno znači i kako da se izborite sa njom?

Autor tvelickovic
Autor tvelickovic

To su određene fleke koje se po tonu razlikuju od vašeg tena...

Kada god spomenemo hiperpigmentaciju, na um na prvo pada disbalans u organizmu. Ipak, uzrok hiperpigmentacije može biti sasvim benigan, odnosno povećana proizvodnja i nakupljanje melanina. Dakle, hiperpigmentacija nije bauk, nego najčešće problem estetske prirode i prepreka ka savršenom tenu. Šta je zapravo hiperpigmentacija i kako da se s njom izborite, saznajte u nastavku teksta.

Dermatolozi definišu hiperpigmentaciju kao promene u boji kože i noktiju, usled povećane proizvodnje melanina. Melanin je sastavni element naše kože - tamnoputi ljudi u koži imaju više melanina. Hiperpigmentacija u praksi znači pojavu fleka na koži, koje se po tonu razlikuju od nijanse našeg tena. Pod hiperpigmentaciju spada bilo kakva diskoloracija kože: roze, crvene i blede fleke, pruge i klasteri.

Hiperpigmentacija se najčešće pojavljuje na licu, vratu, šakama i grudima i uglavnom u gornjim slojevima kože. Uzroci mogu biti genetske prirode, ali i posledica starosti, prevelikog izlaganja suncu ili rezultat hormonskih poremećaja u trudnoći i pušenja. Hiperpigmentacija može biti i indikator nekih ozbiljnijih bolesti i stanja, poput insulinske isuficijencije, hormonalnog disbalansa i manjka vitamina. Ukoliko želite da sprečite pojavu hiperpigmentacije, savetujemo umereno izlaganje suncu. Štetni UV zraci sem što mogu izazvati rak kože, utiču i na promene u teksturi kože i raspodeli melanina. Iako smo svi u potrazi za preplanulim tenom, niko ne želi melaninske fleke. Vodite računa i o ishrani i mogućim gljivičnim infekcijama.

Povezane vesti

Kada je reč o tretmanu, često se spominje sastojak pod imenom hidrohinon. Mada, u poslednje vreme, stručnjaci razmatraju efikasnost i uticaj ovog hemijskog sastojka na kožu. Na raspolaganju su i laserski tretmani. Ova invazivna metoda, daje izvanredne rezultate. Laserski zraci prodiru u dublje slojeve kože i utiču na krvne sudove. Pored lasera, aktuelan je i foto-tretman - specijalni aparat svetlosnim zracima utiče na nagomilan melanin.

Ako niste ljubitelj invazivnih metoda i imate strpljenja, rezultate će dati i kreme i pilinzi. Kao što je dobro poznato, pilinzi skidaju mrtve ćelije kože, te tako uklanjaju i melaninske fleke koje se nalaze u gornjim slojevima kože. Kreme, s druge strane, u svom sastavu sadrže jedinjenja poput azelaične, salicilne i hijaluronske kiseline, koje razgrađuju nakupljeni melanin.

Ukoliko imate osetljivu kožu, ne započinjite nijednu od ovih metoda pre konsultacije sa lekarom. Invazivne metode mogu izazvati oštećenja kože, pa pokušavajući da rešite jedan problem, možete napraviti nekoliko novih. Savet je i da u sastavu krema koje koristite u nezi lica, potražite vitamin C. Sem što će izbledeti kožu, vitamin C će smiriti i zaštititi kožu i sprečiti pojavu upala i infekcija.

Povezane vesti

Izvor: Mogujatosama.rs

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader