Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lice

4 jednostavna saveta kako da u svoju beauty rutinu uvrstite vegansku i "cruelty free" kozmetiku

Autor sofistankovic
Autor sofistankovic

Ako ste jedna od mnogih koje su ove godine odlučile da koriste prirodnu, odnosno vegansku kozmetiku, sigurno ste već dobro upoznate sa sadržajima vaših lokalnih drogerija i prodavnica. Evo šta sve treba da znate prilikom kupovine ...

Većina ljudi misli da je veganski preobražaj za njihovu beauty rutinu skup. Ali ono što ne znaju je da postoji čitav niz proizvoda koji su dostupni po veoma pristupačnim cenama. Šta više, možda neke već koristite, a ne znate da su veganski! 

1. Proverite sastojke

Prva i osnovna stvar! Ono što čini suštinu jednog veganskog proizvoda je njegova sadržina. Sve se svodi na to da li proizvedeni ili testirani na životinjama. Med, pčelinji vosak i mleko su direktan i najbolji primer.

Jednom kada se upoznate sa njima, lako ćete ih izbegavati ali i uočiti svaki sledeći put. 

Pčelinji vosak: Ovaj neveganski dodatak najčešće se koristi kao sredstvo za umirenje kože, posebno kod hidratantnih krema i voda.

Karmin: Crveni pigment koji se koristi u kozmetici dobija se drobljenjem buba.

Keratin: Životinjski protein koji se često nalazi u proizvodima za kosu. On se obično dobija iz životinjskih kopita, rogova, perja, dlake i krzna.

Šelak: Smola koju luče insekti. Najčešće se koristi u lakovima za nokte.

2. Ne prestajte sa istraživanjem

Prelazak na vegansku kozmetiku može biti zastrašujuć, ali što više budete čitali i znali o tome, biće vam lakše i bolje da otpočnete svoju tranziciju.

Krenite od pouzadnih i informativnih izvora poput Veganskog društva kako biste se upoznali sa osnovama veganizma. Takođe je dobra stvar da zapratite i neke veganske blogere, poput Teri Miahire, šminkere i kompanije kako bi vam svakog dana na početnoj strani Instagrama "iskakale" nove informacije.

3. Krenite polako

Kada razgovori o životnoj sredini i dobrobiti životinja postanu sve učestaliji i rasprostranjeniji, možda ćete i sami osetiti pritisak da je vreme da počnete sa promenom upravo ovog trenutka. Svaki početak je težak i niko ne očekuje od vas potpunu i radikalnu promenu. Krenite postepeno. Recimo odredite sebi nekoliko dana u nedelji kada nećete jesti meso i piti mleko ili druge proizvode od životinja. Svaka tranzicija zahteva fleksiblinost i promena ne može da se desi preko noći.

4. Nađite i upoznajte svoje nove, omiljene brendove

Istina, teško je pronaći i ne-veganske omiljene proizvode u moru kozmetičkih preparata, ali neka vas u ovoj misiji vodi odlučnost i vaš krajnji cilj. Krenite, recimo, od boje omiljenog karmina i nađite mu vegansku alternativu. Iznenadiće vas raznovrsna ponuda veganskih proizvoda, kao i njihova pristupačnost u cenama. Većina veganske kozmetike je izuzetno kvalitetna, pa ćete na taj način učiniti uslugu i svom licu, kosi i telu. Kada jednom okrijete sve "cake" i uđete u koštac sa veganskim načinom života, poželećete da nikada ne prestanete da istražujete njegove mogućnosti.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader