Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lice

Šta je kolagen i kako se upotrebljava?

Autor tvelickovic
Autor tvelickovic

Sve što treba da znate o ovoj temi!

U zadnje vreme aktuelna tema jeste konzumiranje kolagena za poboljšanje kvaliteta koža tela i lica, kao i kose, noktiju i zubi. Upravo zbog toga, odlučile smo da se dublje pozabavimo ovom temom i uputimo vas u sve što treba da znate o kolagenu: šta je kolagen, zbog čega je dobar, koje vrste kolagena sve postoje i na koji način se on upotrebljava! 

Šta je kolagen?

Kolagen je jedna od osnovnih belančevina u našem telu. On čini čak 70% belančevina u čitavom ljudskom telu i najodgovoriniji je za stanje u kom se nalazi vaša kosa, koža, zubi i generalno organizam. Kolagen se stvara prirodno u telu, ali se može uneti i veštačkim putem. Prirodno stvoreni kolagen u telu naziva se endogeni, a onaj unet veštački, kroz hranu ili preko određenih napitaka i tableta, naziva se eksogeni. 

Čemu kolagen doprinosi?

Kada količina kolagena u telu počne da opada, to će se pokazati na više nivoa na vašem telu, tačnije kroz kožu, kosu, zube, nokte, kosti ali i celokupno zdravlje vašeg organizma. 

Naime, koža je ta koja će prva osetiti nedostatak kolagena u telu. On je zaslužan za čvrstinu kože, odnosno njenu elastičnost i mladolikost. Kada se količina kolagena smanji, vaša koža počinje naglo da stari i oteže se, stoga je neophodno da joj pružite kolagen na veštački način pošto vaše telo nije više u stanju da ga stvara prirodnim putem. Takođe, bitno je napomenuti da će veštačko unošenje kolagena pomoći pri rešavanju problematičnosti na koži kao što su akne i bubuljice.

Kada je kosa u pitanju, kolagen utiče na kvalitet kose i sprečava njeno opadanje. Nekada za loš kvalitet kose nije glavni uzročnik kolagen, ali može pomoći pri njenom oporavku. On može dubinski oporaviti oštećenu vlas, regenerisati je i vratiti joj prirodnu punoću i sjaj, kao i sprečiti njeno opadanje. Kako nijedan rezultat ne može biti vidljiv preko noći, tako ni ovde neće biti slučaj. Prve rezultate videćete nakon mesec dana upotrebe.

Uticaj kolagena na nokte je veći nego što mislite, tako da ukoliko su vam nokti slabi, ispucali i listaju se, to je jasan znak da vam nedostaje glavnog vitamina za njihov oporavak, odnosno kolagena. Kolagen će uticati na jačanje noktiju i sprečiće njihovo lomljenje.

A ukoliko želite jake zube i kosti, takođe je neophodno da unosite kolagen u svoj organizam. Naime, desni su sačinjene od velikog broja proteina kolagena, stoga ukoliko vam desni krvare i zubi se lako lome, znači da morate pojačati unos kolagena ali i kalcijuma, isto važi i za kosti. Možda u mladosti ne osećate tegobe, ali kako bi tako bilo i u starosti, uzimajte redovno ovaj magični protein.

Ostatak teksta pročitajte na sledećoj strani...

Na koji način se može uneti u telo?

Kolagen možete uneti veštački na više načina, od kojih su najpopularniji oni putem hrane i preko napitaka koji sadrže pojačan nivo kolagena ili pak kroz tablete.

Kada govorimo o unošenju ovog proteina preko hrane, njega najviše ima u govedini, potom piletini, ribi, jajima i morskim plodovima (najviše u skoljkama). Stoga, ukoliko ste primetili da vam nedostaje kolagena možete ga nadoknaditi konzumiranjem ove hrane u što većim količinama na nedeljnom nivou. 

Dok, drugi način za unošenje kolagena ogleda se u ispijanju napitaka koji sadrže kolagen ili čak dodavanjem specijalnog praha kolagena u hranu (najčešće šejkove i smoothie). Ovaj način unošenja kolagena nije štetan, stoga se nemojte plašiti da ga tako konzumirate.

A kada je koža lica u pitanju, uvek je poželjno da je negujete serumima koji su na bazi kolagena, kao i istim takvim kremama, kako biste sprečili starenje kože!

Izvor: Mogujatosama.rs

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader