Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lice

Hijaluronski fileri protiv podočnjaka - da ili ne? Istražujemo...

Autor Cosmopolitan.rs
Autor Cosmopolitan.rs

Tamni krugovi oko očiju mogu biti naporni, a kreme najčešće ne uspevaju da ih izblede u potpunosti. Postoji nova metoda, koja može biti zadovoljavajuće rešenje, međutim, pogledajte u kojim slučajevima.

Izvor: Shutterstock

Ako imate problem sa tamnim krugovima oko očiju, bez sumnje ste isprobali bar neke kreme koje bi trebalo da reše ovaj problem.

U zavisnosti od toga od toga šta je uzrok tamnih podliva, jedno od novih rešenja jesu fileri, koji imaju potencijal da obrišu u potpunosti podočnjake. Međutim, pre nego što se podvrgnete ovakvom tretmanu trebalo bi da prvo saznate šta ova metoda podrazumeva i da sa time uskladite svoja očekivanja.

Šta zapravo mogu, tj. koji problem rešavaju fileri ispod očiju?

Postavljanje filera ispod oka, podrazumeva popunjavanje udubljenja, koje kolokvijalno nazivamo "putevi suza" - objasnila je doktorka medicine i šefica kozmetičke dermatologije na Mount Sinai West-u, za Self.

Ukoliko imate ovu vrstu "udubljenja" ili gubitka volumena u regiji ispod оčiju, to će se ispoljiti senkom ili tamnim krugom.

Važno je napraviti razliku između gubitka volumena, onoga što spada potpada pod vašu anatomiju, od tamnih krugova koji nastaju kao posledica hiperpigmentacije - ističe doktorka Dženi Hu. Ukoliko je u pitanju hiperpigmentacija, fileri neće imati svrhu.

Takođe, kod osoba sa upadljivim "kesama" ispod očiju, fileri ne pomažu, već samo hirurški zahvat - blefaroplastika.

Prema tome, prvi korak, pre nego što se odlučite za bilo koju metodu otklanjanja tamnih podočnjaka jeste razgovor sa dermatologom i otkrivanje uzroka, na osnovu kog će vam biti preporučena metoda.

Čest je slučaj da su tamni krugovi posledica kombinovanih uzroka, pa u tim slučajevima i stručnjaci preporučuju kombinovanu metodu lečenja, koja uključuje i filere.

Kako izgleda procedura ubrizgavanja filera?

Ljudi uglavnom ne dobijaju anesteziju za ovu proceduru, kaže dr Gonzalez, ali možete zatražiti ako želite. U tom slučaju ćete morati da sačekate 30 do 40 minuta, nakon delovanja anestezije, da bi se fileri ubrizgali. Bez anestezije, postipak se može obaviti za samo 15 minuta.

Kada je u pitanju injekcija, postoje dva različita pristupa: Neki radije koriste sitne igle koje dolaze sa sve filerima, dok se sve veći broj dermatologa i kozmetičkih hirurga odlučuje za upotrebu kanile. Hu objašnjava da je samostalno korišćenje igle klasičan pristup, dok se kanila ponaša poput cevčice, kroz koju može i filer da se ubrizga, pa je u tom slučaju neophodan samo jedan ubod. Neki tvrde da ovo omogućava preciznije postavljanje filera, sa manje podliva i modrica. Najvažnije je da odaberete stručnjaka sa iskustvom, jer će on najbolje proceniti jedinstvenu anatomiju vašeg oka.

Rezultati su vidljivi odmah po završetku procedure, a u dve nedelje od trenutka ubrizgavanja, tretman će izgedati sve bolje.

Koje su neželjene posledice koje se mogu javiti nakon ubrizgavanja filera?

Prvo i najvažnije, znajte da je predeo ispod vaših očiju neverovatno osetljiv i gusto prožet krvnim sudovima, kaže dr Gonzalez. Tanka koža čini ovo područje posebno sklonim modricama, jednim od najčešćih nuspojava postupka. (Da biste smanjili modrice, vaš dermatolog može da vam preporuči da pre postupka izbegavate određene lekove i suplemente, kao što su, na primer, pilule od ribljeg ulja.)

Druga najčešća nuspojava jeste otok, kaže dr Gonzalez. Oba ova pitanja trebalo bi da nestanu u roku od nedelju dana.

Ako fileri nisu postavljeni pravilno, možete doživeti ono što se naziva Tyndall efekat, koji opisuje način na koji se svetlost raspršuje pod određenim uglovima. U slučaju filera ispod oka, ovo područje može da ima svetlo plavkastu nijansu. Srećom, ovo se može izlečiti injekcijom hijaluronidaze, enzima koji razgrađuje hijaluronsku kiselinu u filerima.

Druga moguća, ozbiljnija nuspojava je razvoj čvorova posle injekcije, ali i oni se mogu rešiti hijaluronidazom. I, naravno, ako niste u potpunosti zadovoljni svojim filerom, vaš dermatolog ih može ukloniti u potpunosti hijaluronidazom.

Jedna od ozbiljnijih (i retkih!) komplikacija postupka je ubacivanje filera u krvni sud. Ovo može blokirati krvne sudove, pa čak i uzrokovati slepilo. Zbog toga je izuzetno važno da ova postupak izvode dermatolog ili kozmetički hirurg, neko ko u potpunosti zna šta radi.

Šta bi još trebalo da znate o filerima

Ako vam filer ide direktno ispod oka, vaš dermatolog će nesumnjivo koristiti fial sa hijaluronskom kiselinom, kao što su Restilane, Belotero i Juvederm, koji se, takođe, može koristiti za druge delove lica. Hijaluronska kiselina je jedinjenje koje vaše telo pravi prirodno, tako da verovatno neće izazvati loše reakcije. Ali to se vremenom degradira, što znači da su vaši fileri privremeni.

Dermalni fileri se uglavnom prodaju tako da traju od šest meseci do godinu dana, ali oba stručnjaka Self-a su se za ovu priču napomenula da fileri ispod oka obično traju i duže od toga (skoro 18 meseci), jer se fileri nalaze na području vašeg lica koje se kreće manje pomera od, recimo, usana. Ipak, cene ovih filera nisu niske - procene se uveliko razlikuju, ali uglavnom se kreću između 600 i 2000 dolara, zavisno odakle idete - i moraćete da uzmete u obzir troškove njihovog prepravljanja, s vremena na vreme, ako vas se svide.

Neki dermatolozi koriste malo drugačiji pristup, objašnjava dr Hu. Gde bi mogli da ubace drugačiju vrstu filera u predelu obraza, kako bi pokušali da smanje senke na podočnjacima, iz tog ugla umesto ili kao dodatak filerima ispod oka. Zato se nemojte iznenaditi ako preporuče da isprobate i to.

Na kraju, isplati se individualno konsultovanje sa kvalifikovanim zdravstvenim radnikom, o tome šta tražite od filera i šta zapravo možete da očekujete.

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader