Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blogeri

Kako zaslužiti aplauz?

Autori Snegy Neff Ana Ranđelović
Autori Snegy Neff Ana Ranđelović

Možete da zamislite malu Srpkinju koja drži predavanje na nemačkom ili engleskom jeziku? Ma to sam ja – a da znate ni ja samu sebe nisam mogla da zamislim pre dvadesetak godina.

Tako početkom osamdesetih provodim sate pripremajući predavanja i prezentacije. Onda odlazim na misu u lokalniu crkvu i slušam našeg to jest njihovog katoličkog popa kako samouvereno govori po ceo sat i svi ga slušaju sa odobravanjem i oduševljenjem....

Onda rauzmišljam ko me oduševljava kao predavač i počnem da mislim šta je najvažnije :

1. Tema: Važno je imati nešto pametno da kažeš na tu temu....  Ako nemaš šta da kažeš na tu temu, nemoj ni da pričas.... ponekad je hrabrije reći ne - nego da!

2. Najvažnije je zabaviti i  informisati publiku ili audijenciju. Nikako se predavanje ne sme iskoristiti kao platforma za prodaju nekog produkta.

3. Razumeti ko sedi u publici i govoriti njihov jezik, pratiti njihova razmišljanja i jos bolje znati sta su njihove vrednsti – jednom rečju, veoma važno je poznavati publiku ili znati ko sedi u publici.

4. Biti odgovarajuće obučen. Ako držite predavanje poljoprivrednicima, pogrešno je doći na predavanje u odelu i sa kravatom.

5. Izaberite, ako možete malu, prijatno prostoriju.

6. Ne pokušavajte da imitirate druge predavače ali učite od drugih.

7. Vežbajte i usavršavajte se svakodnevno - neko pametan je rekao: “Ako ne vežbam jedan dan -  osećam da nisam vežbao, ako ne vežbam dva dana to osećaju i moji kritičari.

8. Pokušajte da budete prvi medju govornicima i pokušajte da izbegnete da govorite posle rucka, izmedju 1 i 3 kada su svi slušaoci umorni i kada im je koncenracija slabija.

9. Naučite da ispričate priču, a ne da iznosite informacije i činjenice.

10. Budite  autentični i iskreni.

Tako ćete zaslužiti aplauz i biti često pozvani kao omiljeni predavač ili govornik na bilo kojoj vrsti skupova...

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader