Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blogeri

Modni trendovi za 2014. godinu

Autori Snegy Neff Ana Ranđelović
Autori Snegy Neff Ana Ranđelović

Šta da nosimo ove godine da bismo bile „in“? I još mao trača i klača...

Sve češće za vreme rada sa klijentima razgovaramo i o tome kako danas treba da izglda uspešan profesionalac. Ali ovog puta zaboravimo raznovrsnost i okrenimo se samo ženskim temama. I onda da se zna, profesionalne, uspesne, mlade ili zrele, sve žene žele da izgledaju lepo. Znači večita tema moda, i to ovog puta Moda 2014, ili: Šta da nosimo ove godine da bi bile „in“?  

Eto gledam modnu reviju modne kuće Chanel u Parizu - Kracije Karl Lagerfelda – Cara Mode . Čini mi se nikad bolji i nosivji modeli. Boje bela, i sve nežne i pastelne, uglavnom boja ljuske jajeta, bele kafe, drap, bež, slonova kost, a onda djinjdjuvima naveženi detalji, biseri, srebro, zlato , pajetice i šljokice. Modeli izgledaju kao sirene u moru... I što me najviše oduševljava, u 2014 je modni trend ravna cipela, baletanka, patika, udobna obuća zbog čega će nam noge biti zahvalne do groba... 

Vidim na skoro svim revijama manekenke hodaju temeljno u divnim svetlim sportskim patikama, udobnim kao da šetaju po oblacima. Možda su baš zbog toga njihovi izrazi lica opušteniji i one veselije.  Jer da budemo iskreni biti gladan u neudobnim cipelima je još ubvek mnogo tužnije nego biti gladan u udobnim patikama.

O bože, da ne poverujemo. Haut Couture, sveti Gral mode i konzervativni Karl Lagerfeld predstavlja modele koji čak i uz divne i romantične venčanice hodaju u sportskim patikama.

Možda je ovo posle skidanja korseta i pronalska antibebi pilula sledeća faza u emancipaciji žena. Konačno oslobodjene visokih potpetica. Ono što je nekada bio korset danas su cipele sa vrtoglavo viskim štiklama, takozvane „High Hills“.

U mnogim ženskim knjigama opisane su kao pomoćno sredsvo koje nam daje moć i samopouzdanje, što su više i vrtoglavije, što se više klatimo na njima sve smo nadmoćnije...  Ne znam šta je razlog što sam prestala da se slažem sa tom stavkom: Ili sam postala matora i komotna ili dovoljno samopouzdana, ali posmatrano sa psihološke strane ne bih se složila sa tim stavovima o štiklama i moći i samopouzdanju!  Postoji mnogo jednostavnjijih načina da se osećamo nadmoćnijima i sigurnijima u sebe, nego da se odlučimo za cipele u kojima deformišemo svoja seksi stopala i prelepe noge.  Tako ponekd se odlučujujemo za natikače i cipele sa platoima u kojima noge podsećaju na konjska kopita i u kojma i ribe koje nose broj 32 izgledaju nezgrapno kao vodeni bivoli... Ja nikada nisam srela ni jednog frajera koji bi pristao da se uvuče u neudobne visoke cipele... A osim toga zamslite kako ce sledeće generacije sa osmehom na licu slušati ili čtati o tome kako su u 20. i 21. veku žene nosile neudobne strahovito visoke cipele: možda sa sličnim razmišljanjima koja nam prodju kroz glavu kada pomislimo da su ženama u Kini deformisli i vezivali noge da bi bile majušne.... Možda još jedan razlog više da oberučke prihvatimo ovaj modni trend!  

Eh moja draga Koko (Šanel), sećajući se tvoje lude autenticnosti i smelosti, znam da bi se oduševila obvogodišnjim modnim trendom.

A i naš car mode, konzervativni i veoma kritični Karl, koji je oduvek pripovedao da oni koje nose Joging trenerke više nisu u stanju da kontrolišu svoj život, hm.... ma vidite promene i tolerancija su moguće i u poznim godima.

Doduše car mode se na ovogodišnjim revijama pojaljivao svaki put utegnut i možda čak pomalo nostalgično mumificiran u uzane pantalone i gerok sa košuljom sa veoma visokim okovratnikom i za moj ukus pomalo širokom kravatom koja ujedno može da posluži kao portikla, ali sa staromodnim baroknim cipelama sa skoro malo bezobrazno visokom petom za muškarca. ( hm Care - care gospodare, a kako to sad da protumačimo? ) Zato je za ruku na binu izveo svoje petogodišnje kumče Koenig Hudsona, koje nadam se očekuje veselija budućnost od one nesrećne Versaćijeve sestricine. A sada dosta trača i da Vam kažem, baš sam srećna... ove godine biću u belom da budem u trendu, kupiću i neke lude patike da mi se noge odmore dok se moda ne promeni... i pokušaću da ostanem svoja...

A Vi ako Vas baš stvarno interesuje šta će stvarno biti „in“ ove 2014 ipak pokušajte da to saznate od one Ane Vintur, jer ona je daleko kompetentnija od mene...
Ana Vintur? E pa o njoj sledeći put....  

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader