Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blogeri

Važne odluke - Kako ih doneti ?

Autori Snegy Neff Spomenka Marić
Autori Snegy Neff Spomenka Marić

Kako da budemo sigurani da je doneta odluka prava i da je definitivna...

Pre nekoliko dana me je na sastanku jedan kolega pitao kako da donese neke važne odluke? Kako da bude siguran da je odluka prava i da je definitivna. Mislim da je veoma teško naći pravi odgovor. Ponekad nismo ni svesni šta je važno u životu. Nekada nam se navažne stvari odjednom pretvore u važne ili vremenom postaju sve važnije i važnije. 

Kada smo bili mali najvažnija odluka je šta želimo da nam donese Deda Mraz n apoklon ili šta želimo da nam kupi mama za rodjenadan. Možda je pomalo čudno ali i tada postoje deca koja tačno znaju šta žele i ona koja su manje odlučna.

PROČITAJTE I... Jedan dan, jedno popodne i neka razmišljanja...

Kako rastemo želje i planovi nam se menjaju i kako nam se čini donosimo sve važnije odluke o svojim životima. Izabrati pravo zanimanje, pravu školu i fakultet. Ponekad na te odluke utiče naše okruženje. Ponekad upisujemo fakultet samo zato što neko od našeg društva ide na isti... i na kraju shavtimo da je to što smo izabrali pravo , ili posle izvesnog vremena shvatimo da je odluka pogrešna i menjamo fakult sa lekcijom za budućnost, da sa društvom možemo da se družimo iako ne idemo na ista predavanja. 

Sa druge strane,  ja sam nekako ubedjena da sve što se desi ima razloga da se desi ... 

Zašto ponekad zanemarujemo svoje želje i snove kada donosimo važne odluke? Oduvek smo želeli da živimo u malom gradu a odlučujemo da prihvatimo posao u malom gradu i provinciji? Kada sam pitala drugaricu zasto odlazi u mali grad iako voli da živi u velikom, samo je mahnula glavom i tužno se nasmejala: „Ma  eto čekam posao godinama, hvala bogu da sam ga uopšte i dobila , nije važno... gde je i nije važno gde cu živeti“!  Zar je stvarno moguće da nam nije važno gde ćemo živeti i kako ćemo živeti? Ili neke druge stvari postaju važnije od toga? 

E to su onda drugi važni prioriteti koji značajno utiču na donošenje odluka.

PROČITAJTE I..Postanite dobar lider: Pažljivo slušajte sagovornika

Neki od nas važne odluke donose racionalno i analiticki analizirajući situaciju, kako bih rekli glavom a drugo onako iz stomaka, po intuiciji slusajuci svoje osećanje  -  srcem.

Najvažnije od svega je u stvari da naučimo nešto  iz predhodnog iskustva. Normalno je da padnemo, al i je važno i da se podignemo. Važnoje da naučimo nešto sto će nam pomoći kada odluku donosimo drugi put. 

Koliko puta čujem, bila je pograšna odluka. Odluke su onakve kakve su i prave odluka koja se donese u pogrešnom trenutku se pretvori u pogrešnu. Nekad se promeni situacija i konstilacija. E tada je veoma važno da budemo fleksibilni i da se prilagodimo novoj situaciji. Pored donošenja odluke je važno da udemo prilagodiljivi i snalažljivi. Neko govri tada i socijalnoj i emocionalnohj inteligenciji. 

Važno je biti smeo i hrabar i naći pravi balans izmedju racionalnog i emocionalnog kada donosimo odluke i što je još važnije, da smo okruženi prijateljima sa kojima ćemo moći da podelimo odluke i pitamo ih za savet.  I onda, kada su donešene i sprovedene da podelimo radost uspeha ako su bile pametne i dovele nas do uspeha, ili ako smo pogrešili i sa razočaranjem stojimo pred novim odlukom. 

E baš tada nam je još potrebniji prijatelj da nas lupi po ramenu ili zagrli snažno i pruži podršku za sledeći korak… 

Zato je možda najvažnija odluka imati prave ljude i prjatelje oko sebe... sve drugo će onda bili lakše... 

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader