Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

B&C Arhiva

Kako se vaša vagina menja sa 20, 30 i 40 godina

Autor Ana Ranđelović
Autor Ana Ranđelović

Decenije prolaze, a među vašim nogama se odvijaju sledeće stvari…

U dvadesetim...

Prirodno tanjenje

Pubertet je konačno gotov i vaši organi su došli do svoje prave veličine. Međutim, velike usmine, odnosno spoljne usne vaše genitalne regije mogu s godinama da izgledaju tanje, kada starite, potkožno masno tkivo se stanjuje.

U tridesetim...

Tamne senke

Smena hormona koja dolazi sa trudnoćom i protokom vremena, mogu da uzrokuju da vaša labia i unutrašnji deo oko klitorisa dobiju tamniju boju. Opustite se ako primetite da imate oko 50 nijansi sive tamo dole.

Veliko rastezanje

Vaša materica može da se raširiti do veličine lubenice tokom trudnoće, a nakon šest nedelja od trenutka porođaja vraća se u prvobitno stanje. Oko 32 odsto žena se porađa carskim rezom štedeći svoju vagnu od tolikog rastezanja (iako ožiljci mogu da pomalo bole godinama nakon porođaja).

U četrdesetim...

Kraći ciklusi

Iako rad jajnika u četrdesetim znatno usporava svoju funkciju, žene i dalje imaju ovulaciju. Ciklusi su kraći i imaju tendenciju da polako nestaju do 51. godine – menopauze. Vaše telo skoro deset godina ranije počinje da se navikava na ovu promenu.

Opuštanje mišića

Vaši reproduktivni organi podržani su od strane mišića, tetiva i tkiva. Dodatna kilaža i starenje mogu oslabiti karlicu što može da oteža zadržavanje mokraće i proizvede osećaj težine ispod struka. Vaš potez – Kegelove vežbe. Mnogo njih. Jaki mišići pelvisa rešiće sve probleme, a doprineti i većem uživanju u seksu.

Redovan seks čuva vašu vaginu

Niži nivo estrogena utiče na kiselo - alkalnu floru vagine, što može podstaći upalu, kao i sušenje vaginalnih zidova što dovodi do peckanja, svraba i crvenila. Savet: Redovan seks ovo može da spreči.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader