Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fitnes

Fitnes: Zašto treba da radimo čučnjeve

Autor Katarina Vasiljević
Autor Katarina Vasiljević

Dopadali nam se ili ne, čučnjevi su važni zbog jedne stvari: ZAISTA daju rezultate! Pogledajte šta sve postižemo ovom "kraljicom vežbi".

Pored toga što ćete zapaliti mišiće donjeg dela tela, čučnjevi mogu doneti potpuno neočekivane rezultate - toliko neočekivane da teško da će vam pasti na pamet da oni imaju ikakve veze s čučnjevima koje ste vredno radili.

Možete li da poverujete da su ovo efekti čučnjeva? Lekari tvrde da to definitivno jeste slučaj!

Redovna stolica

Zahvaljujući čučnjevima, mišići su aktivirani tako da dolazi do ubrzanju protoka tečnosti kroz organizam, što poboljšava i prohodnost creva. Rezultat: redovna stolica!

Bolja cirkulacija i borba protiv celulita

Ponovo se vraćamo na brži protok tečnosti - svi delovi tela dobiće dovoljno krvi za nesmetan obavljanje svih procesa u organizmu, zbog čega će i vaša koža biti glatka, elastična i zdrava.

Sagorevanje kalorija

Pomalo očigledno, ali vredi pomenuti! Dok se mišići definišu i formiraju pravilno, čučnjevi će pomoći i trošenje masnih naslaga i sagorevanje viška kalorija.

Oslobađanje hormona

Pravilno izvođenje čučnjeva će stimulisati lučenje hormona poput testosterona i hormona rasta, koji su neophodni za "pumpanje" mišića. Budući da uključuju velike grupe mišića, gotovo čitavo telo će biti aktivirano, a mišići spremni za rast.

Zdravi zglobovi i leđa

Verovali ili ne, čučnjevi mogu biti korisni i ukoliko imate slabija kolena. Izvođenjem "kraljice vežbi", zglobovi dobijaju velike količne kiseonika, a cirkulacija se, kao što smo već pomenuli, ubrzava, pa će se ovi delovi tela osnažiti.

Fleksibilnost

Velike grupe mišića će se savijati, rotirati, forsirati, a vaše telo će postati fleksibilnije! To je naročito slučaj ako su čučnjevi dublji, a pravilno izvođenje (koja podrazumeva ispravljena leđa) može smanjiti mogućnost za istegnuća.

Izvor: Men's Health

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader