Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fitnes

Špaga: Sve prednosti izvođenja ove vežbe

Autor tvelickovic
Autor tvelickovic

Šta se dešava u vašem telu kada uradite špagu?

Špaga - jedna od najlepših vežbi koja demonstrira elstičnost i lepotu ljudskog tela. Ipak, svi znamo da je bez nekih priprema nemoguće da je uradimo, a bilo kakav pokušaj da se odmah zauzme takva poza biće, ne samo bolan, već i traumatičan. Mnoge žene žele da nauče špagu, kako bi postale fleksibilnije. Ovo zahteva poseban trening koji poboljšava fizičku kondiciju, kao i povećanje elastičnosti ligamenata, tetiva i mišićnih vlakana.

Prednosti ove vežbe

Sposobnost izvošenja ove vežbe može doneti značajnu korist za telo. Redovno izvođenje ima sledeće prednosti:

Jačanje mišića stomaka i unutrašnjih butina (ovu zonu je uglavnom teško obraditi, jer je kod mnogih devojaka i žena to "problematično" područje nakupljanja masti).

Poboljšanje funkcionisanja genitourinarnog sistema (zbog navale krvi u njih).

Oslobađanje od stresa.

Smanjivanje verovatnoće povreda i preloma.

Povezane vesti

Veruje se da sposobnost izvođenja špage pomaže ženama tokom porođaja i smanjuje verovatnoću puknuća i drugih sličnih povreda.

Pre nego što započnete sa treninzima, obavezno posetite kiropraktičara. Za ljude koji imaju problema sa kičmom ili zglobovima kolena, neke vežbe su zabranjene.

Ne možete pokušati da se istegnete bez prethodne obuke. U najboljem slučaju, toliko će vam naštetiti da nećete moći da zauzmete ispravno držanje, a u najgorem slučaju može doći do pucanja ligamenata ili čak delimičnog puknuća mišića. Takve povrede su vrlo bolne i dugo ih treba zaceliti.

U zavisnosti od karakteristika izvođenja, špaga se uslovno deli na 2 tipa:

  • Poprečno
  • Longitudinal

Nemoguće je reći koji je bolji (lepši, zdraviji za telo); štaviše, za maksimalnu fleksibilnost tela vredi naučiti da izvodimo obe opcije.

Izvor: Cosmopolitan.rs

Povezane vesti

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader