Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fitnes

Trening na bosu: Šta je to i koje su njegove prednosti?

Autor tvelickovic
Autor tvelickovic

Među mnogim sportskim inovacijama u poslednje vreme, bosu fitnes se posebno istakao.

Ovaj trening podrazumeva upotrebu posebne platforme za balansiranje za trening, tačnije polulopte.

Bosu ball podseća na fitball, tačnije na njegovu polovinu, koja se može koristiti na više načina. Danas vam otkrivamo sve što treba da znate o ovoj vrsti treninga, koja je sve više zastupljena u poslednje vreme.

Šta je bosu i kako ga pravilno koristiti?

Naziv "bosu" dolazi od skraćenice engleske fraze "Both Sides Up", što u prevodu znači "upotreba sa obe strane". Zapravo, ona se može primeniti tako što je postavite s kupolom dole ili prema gore. U prvom slučaju postaće odličan simulator razvoja ravnoteže i koordinacije, a u drugom će značajno pumpati mišiće tela.

Uprkos činjenici da je ova vrsta fitnesa postala popularna relativno nedavno i da se i dalje aktivno razvija, sam simulator ima mnogo dužu istoriju postojanja. Smislio ga je sportski stručnjak David Vack 1999. godine, kada je želeo da uradi nešto sigurnije i univerzalnije od fitball-a.

Povezane vesti

Prednosti bosu ball-a

Uprkos svojoj jednostavnosti, ovaj simulator je veoma koristan za mnoge od nas. On vam posebno omogućava da:

  • razvijiete osećaj za ravnotežu i balans,
  • za treniranje vestibularnog aparata,
  • povećava opterećenje mišića stomaka, nogu i leđa, što doprinosi njihovom boljem razvoju i jačanju,
  • napravite vidljivu raznolikost u treningu i na taj način povećate njegovu efikasnost.

Uopšte, bosu se smatra univerzalnim simulatorom. Aktivno se koristi u step aerobiku, pilatesu, istezanju i mnogim drugim vrstama fitnesa. Osim toga, koriste se za treniranje sportista koji vole sneg, gimnastiku, košarku, skijanje, pa čak i tenis.

Upravo zato, možemo reći da je bosu fitnes pogodan za bilo koju osobu. Glavna stvar je da odlučite o ciljevima koji bi trebalo da budu postignuti kao rezultat takvih časova i pronađete pravi set časova za sebe. Na primer, kod kuće se ovo može koristiti ovako:

Među mnogim sportskim inovacijama u poslednje vreme, bosu fitnes se posebno istakao.
Izvor: Cosmopolitan

Ipak, ako vam je dosadno ili ne možete sami, slobodno se prijavite u najbližu teretanu. Među novom i modernom opremom definitivno će se naći i ovaj zanimljivi simulator, a trener će vam reći kako pravilno da ga koristite i šta konkretno možete da uradite.

Izvor: Cosmopolitan.rs

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader