Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fitnes

Intervalni trening: Isprobajte novu metodu treniranja od nekoliko minuta

Autor Cosmopolitan.rs
Autor Cosmopolitan.rs

Savršen trening kod kuće.

Izvor: Shutterstock

U sportu postoji mnogo metoda i načina za izgradnju mišića i rešenja viška masnoće u najkraćem mogućem roku. Jedan od njih je intervalni trening, koji vam omogućava da se oslobodite oko 1kg nedeljno.

Intervalni trening predstavlja oblik treninga u kojem se u vrlo kratkom roku izvode fizičke vežbe različitih vrsta (čučnjevi, sklekovi, trčanje u mestu, preskakanje vijače). Obično takve vežbe traju od nekoliko minuta do pola sata.

Suština intervalnog treninga je u izmenjivanju perioda sa visokim i niskim stepenom opterećenja na telu. Međutim, oni su određeni uz nekoliko parametara. Početnici bi trebalo da zapamte da opterećenje može trajati od 2 do 12 minuta, dok se kasnije može povećati na 15.

Prednosti intervalnog treninga

Prvi i najznačajniji plus ovih treninga je brzina dobijanja rezultata. Primećeno je da intervalni treninzi koji traju šest meseci omogućavaju nam da postignemo iste rezultate koje daju i redovne vežbe koje se izvode tokom cele godine.

Štaviše, oni su vrsta stresa za telo, pa se preporučuje da se ne izvode više od 3 puta nedeljno. Ova opcija je idealna za zaposlene ljude koji žele da postignu vidljivi gubitak težine u kratkom periodu.

Povezane vesti

Međutim, velika opterećenja, naizmenično sa kratkim periodima odmora, mogu poboljšati kardiovaskularni sistem, ojačati sve mišićne grupe i razviti izdržljivost.

Intervalni trening nije teško izvesti, pa se stoga može izvoditi i kod kuće, što ih čini još atraktivnijim za one koji ne žele da pohađaju teretanu.

I na kraju, vredi dodati da režim ovih treninga treba poštovati nekoliko nedelja za redom, a zatim praviti šestomesečne pauze. Ako zanemarite ovaj savet, postoji rizik od razvoja aritmije, tako da svi koji žele da se oprobaju u ovoj oblasti, pre svega, trebalo bi da se posavetuju sa kardiologom.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader