Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fitnes

Šta se dešava sa telom posle 12 nedelja treninga?

Autor Cosmopolitan.rs
Autor Cosmopolitan.rs

Svi znaju da je fizička aktivnost dobra, kako za izgled, tako i za zdravlje. Ali, šta se tačno dešava sa telom prvi put posle početka treniranja?

Izvor: Shutterstock

U nastavku smo prikupili zanimljive činjenice o tome koje se promene dešavaju u telu početnika sportista.

Prve promene tokom treninga

Već tokom prvog treninga, promene počinju da se dešavaju u telu svake osobe. Mišići postaju aktivniji, a disanje postaje dublje. Kao rezultat, i ten počinje da se menja na bolje. Pored toga, nakon prvog treninga, davno zaboravljeni i prethodno nedovoljno korišćeni mišići počinju da se pojačavaju.

30 minuta nakon treninga

Trideset minuta nakon posete teretani, telo i dalje prolazi kroz aktivne promene. To se posebno odnosi na povećanu proizvodnju endorfina koji sa sobom donose neobjašnjiv osećaj radosti i euforije. Primljene pozitivne emocije nakon treninga veliki su podsticaj da ponovo trenirate.

2 dana kasnije

U prvim danima nakon neobičnog fizičkog napora, celo telo će bukvalno biti „smrvljeno“. Doduše, bol u mišićima je prilično neprijatna posledica. Ipak, u ovoj fazi je potrebno svu volju sabrati u pesnicu i, uprkos svemu, i dalje biti angažovan. Pre ili kasnije bol će proći, a zadovoljstvo sopstvene istrajnosti postaće još prijatnije.

2 nedelje kasnije

Nema više boli. Sada možete aktivno izvoditi najrazličitije vežbe i ne brinuti se o tome da sutradan nećete moći da ustanete iz kreveta. Istina, ne bi trebalo da se preopterećujete od samog početka. Uvek treba imati na umu umerenost i postepeni tempo povećanja opterećenja.

4 nedelje kasnije

Ako niste propustili nijedan trening i redovno odlazite u teretanu, makar 3 puta nedeljno, za mesec dana možete da se pohvalite da ste savladali čak 12 časova. Sada možete osetiti prve promene na telu. Lako vam je postalo da trčite ujutro, a penjanje stepenicama više ne uzrokuje kratkoću daha. Pored toga, imate naviku da pijete više vode nego inače.

Povezane vesti

8 nedelja kasnije

Kao rezultat upornih napora, postigli ste da se rizik od razvoja koronarne srčane bolesti, koji se razvija na pozadini različitih kardiovaskularnih bolesti, značajno smanjio. Isto se odnosi i na dijabetes i gojaznost.

12 nedelja kasnije

Sada možete bez problema da odete do ogledala i procenite svoja prva postignuća. 3 meseca nakon početka treniranja počinjete da imate oblik mišića, dok je višak masti postao gotovo nevidljiv. Štaviše, sport je već postao navika i više vam nije teško odvojiti vreme za trening.
Pa, ako ste uspeli da izdržite 12 nedelja, sigurno možete pretpostaviti da ćete aktivno nastaviti istim tempom. Nemojte prestati da postižete prve rezultate. Na kraju krajeva, metabolizam u vašem telu je postao mnogo brži. Možete jesti više, ali ne brinite o povećanju telesne težine, jer će se sav višak kalorija sagorevati tokom treniranja.

Ako odustanete, sve će to brzo proći, a vi ćete se opet vratiti nezavidnoj figuri i neaktivnosti. Rad na sebi zahteva vreme i tvrdoglavost, tako da ne odustajte od svog cilja i godinu dana nakon početka treniranja u teretani.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader