Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fitnes

Trčanje ili brzi hod?

Autor Mogujatosama
Autor Mogujatosama

Da li znate šta je efikasnije za mršavljenje?

Izvor: Shutterstock

Zdrava životna rutina podrazumeva i redovnu fizičku aktivnost. Za one koji žele da ostanu u formi, fitnes stručnjaci kažu da je potrebno da budu fizički aktivni minimum 30 minuta dnevno pet puta nedeljno, a ukoliko je cilj gubitak kilograma onda minimum 60 minuta dnevno pet puta nedeljno. U svakom slučaju, kod procesa mršavljenja je kardio aktivnost neophodna, kako bi se sagoreo određeni broj kalorija, piše Mogujatosama.rs. Pitanje koje se postavlja jeste da li je onda bolje praktikovati trčanje ili duže šetnje u kombinaciji sa brzim hodom, odnosno šta od toga daje bolje rezultate. Odgovori vas čekaju u nastavku.

Saznajte da li je za proces mršavljenja bolje trčanje ili brzi hod. 

Ukolio želite da smršate, ono što je potrebno jeste da dnevno unesete 500 kalorija manje nego inače. Jedan deo toga možete regulisati putem ishrane, a drugi putem fizičke aktivnosti. Naravno, ne smete da gladujte i potrebno je da unosite dovoljno hranljivih sastojaka odabirom zdravih namirnica. 

Redovni treninzi će svakako dodatno ubrzati vaš metabolizam, kao i uticati na oblikovanje tela i zatezanje mišića. 
Ipak, oni koji nisu u formi i tek su početnici, teško će izdržati da trče 60 minuta bez prestanka, bez obzira da li je u pitanju brži ili sporiji tempo, a ispod 30 minuta ovakvog kardio treninga je nedovoljna fizička aktivnost. Za njih bi duge šetnje, odnosno brz hod mogli biti bolje rešenje, barem na početku, ali da li i dovoljno efikasno?

Kako bismo dobili što tačniji odgovor, evo matematičkog proračuna koji upoređuje šetnju srednjeg ka bržem intezitetu sa trčanjem. 

Šetnja ili brzi hod:

1. Ako za 60 minuta pređete 6.5 km, potrošićete 243 kalorije.
2. Ako za 60 minuta pređete 7, 5 km, sagorećete 270 kalorija.

Trčanje:

1. Ako za 30 minuta istrčite 9 km, potrošićete 270 kalorija.
2. Ako za 30 minuta 10,3 km, sagorećete 300 kalorija. 

Naravno, ako trčite duži vremenski period uz adekvatno pove-anje kilometraže, sagorećete više kalorija, a ukoliko šetate laganim tempom, sigurno ćete potrošiti manje kalorija nego što je gore navedeno.

Sve u svemu, i jedna i druga aktivnost troši kalorije, te je preporučljiva za mršavljenje. Ne treba da forsirate sebe,i ako niste u formi, postepeno povećavajte intezitet, bilo da se radi o hodu ili trčanju. Takođe, možete kombinovati brzi hod i trčanje po principu intervalnog treninga, kada se naizmenično smenjuju sekvence različitog inteziteta. 

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader