Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fitnes

Slušajte svoje telo: Kako da znate kada preterujete sa treningom?

Autor Mogujatosama
Autor Mogujatosama

Forsiranje i preterano treniranje donose negativne posledice.

Izvor: Shutterstock

Redovna fizička aktivnost veoma je važna za naš celokupan organizam - za formu i kondiciju, fizički izgled, zdravlje, ali i za psihičko stanje. Od vežbanja uvek imamo višestruke benefite. Takođe, ukoliko redovno vežbamo, bilo da je u pitanju trčanje, neki drugi kardio trening, vežbe kod kuće, trening snage, pilates, uvek se trudimo da unapredimo našu formu i da prigrlimo veće izazove. Ipak, i sa treniranjem možemo preterati, što dovodi do negativnih posledica po naše telo, piše Mogujatosama.rs. Ono što je važno jeste da umemo da prepoznamo signale kada nam naše telo poručuje da smo preterali sa vežbanjem i da ga prekomerno iscrpljujemo. 

Detaljnije na ovu temu pročitajte u nastavku. Važno je da i u vežbanju prepoznate pravu meru. 

Ovo su znaci na koje treba da obratite pažnju:

1. Mišići su konstantno pod upalom

Upala mišića je sasvim očekivana reakcija na napor kojim ih izlažemo tokom treninga. Međutim, upala mišića posle par dana popušta, a vremenom tokom vežbanja postaje mnogo manje intezivna. Međutim, ukoliko konstantno osećate opterećenje u mišićima, bol i zamor, onda je vrlo verovatno da ih izlažete većem naporu nego što vaše telo možeda iznese. Neretko se može desiti i da osetite blago povišenu telesnu temperaturu. 

2. Česte povrede

Povrede su ono što uvek treba izbeći kada je vežbanje u pitanju. Ukoliko primetite da su određene povrede ili stanja kao što su bol u kolenu, ramenu i sl. u kontinuitetu prisutni, onda je to još jedan znak da preterujete sa treningom. 

3. Brz gubitak na kilaži

Možda je jedan od ciljeva zbog kog vežbate upravo mršavljenje, ali to svakako ne znači da je naglo mršavljenje poželjno. Do njega često dolazi ukoliko preterujemo sa vežbanjem kako bismo što brže postigli željeni rezultat, a zajedno sa tim uvek ide i smanjen unos kalorija. Ono što se u tom slučaju dešva jeste da ne gubimo samo salo, već i mišićnu masu, pogotovo ukoliko forsiramo kardio trening, što šteti našem telu. Ono što je potrebno da uradimo jeste da prvo smanjimo intezitet vežbanja, a potom da uspostavimo balans između kardio treninga i treninga snage, uz adekvatan unos kalorija spram fizičkog napora kom izlažemo svoje telo.

4. Gubitak apetita

Još jedna posledica prekomernog vežbanja koju je važno da prepoznamo - ukoliko naporno treniramo moramo unositi doovljno kalorija i hranljivih sastojaka kako ne bismo ugrozili svoje zdravlje. 

5. Problemi sa snom

Treninzi visokog inteziteta utiču na hormonalne promene u organizmu, koje su pretežno pozitivne. Ipak, ukoliko vežbamo toliko da telo ne uspe da se oporavi, onda se česte posledice po fiziološke procese u našem organizmu, a jedan od ključnih je svakako san. Poremećaj sna sa sobom nosi niz neželjenih efekata.

6. Opadanje kose, tanki i lomljivi nokti

Prekomerno vežbanje je stres za organizam, zbog čega nisu retke ni ovakve posledice, koje se tiču toga da trošimo minerale i vitamine, a ne uspevamo da ih nadoknadimo. 

7. Duži oporavak od prehlade

Naposletku, fizička aktivnost poboljšava imunitet, ali preterano vežbanje može učiniti da vaš imunitet oslabi. 

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader