Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrana

Prvih mesec dana zdravog života

Autor Ana Ranđelović
Autor Ana Ranđelović

Višak kilograma koji ima veliki broj žena na planeti, a nijednoj se ne oprašta, uvek je bio moj mali problemčić.

Nikada nisam bila mršavica, a zimi kad sam definitivno bila daleko od toga, želela sam da smršam otprilike sedam kilograma, uglavnom bih uspevala da skinem pet i ostajala bi mi ona dva najomraženija.

Mada sam celog života bila fizički aktivna, nikad nisam izgledala kao ljudi sa kojima sam trenirala, a tako sam to želela. S godinama su se smenjivali odbojka, gimnastika, razni plesovi, a kasnije i fitnes programi, a moja pozitivna energija je bila uvek prisutna.

Medjutim,pre dve godine to je postao moj veliki problem, koji me je u velikoj meri promenio, ali me nije pobedio. Vratila sam se u igru!

Igra je počela, jedva sam dočekala da krenem u akciju, željna osećaja zadovoljstva posle odradjenog treninga, radoznala kako to izgleda zdrav život i zašto se o njemu toliko priča, a toliko malo zna. Moj osećaj kada sam postala deo izazova je neopisiv, sreća, uzbudjenje, neizvesnost... Urodjeni strah od nepoznatog me je kolebao, ali nezadovoljstvo usled vodjenja nezdravog života me je motivisalo da ovog puta promenim uzrok, a ne posledice.

Za mene je sve ovo tako uzbudljivo, cela ta atmosfera me inspiriše. I sama  pomisao da ću ja nekoga inspirisati da napravi prvi korak veoma me motiviše. Vežbanje za mene nije velika novina, ali osećaj da to radim zbog zdravlja, lepote i duha i tela je velika i meni nova stvar.

Hraniti se zdravo i slušati svoje telo je jako važno, a ne statistika žena koje su skinule kilograme „brzim dijetama“. Tek sada shvatam da je moje telo bezuspešno zapomagalo i preklinjalo da prestanem sa smenom perioda izgladnjivanja i prejedanja. Možda ono još uvek ne izgleda savršeno, ali počela sam da ga volim i da ga razumem, a ono mi je zahvalno na tretmanu koji sam mu pružila.

Nisam tek tako uskočila u zdrav život, sama,  već mi je trebao poseban zalet sa ljudima kojima verujem, pre svega sa mojom porodicom i prijateljima, ali i sa ljudima koji su stručni i koji me podržavaju i prate moj napredak, a to su moj trener Uroš iz  akademije „Kočović“ i nutricionista klinike „Ristić“. Jednoipočasovni (ponekad i dvočasovni) treninzi postali su deo moje svakodnevice. Važno mi je da su zanimljivi i da mi drže pažnju, a obično radim u teretani sa Urošem tri puta nedeljno, a ostalim danima idem na razne programe: tbw, body pump i step&tone, koji su mi opuštencija u poredjenju sa treninzima sa Urošem. Mada sam zadovoljna napretkom koji sam postigla za ovo kratko vreme, ima još programa koje nameravam da isprobam. Još uvek nisam počela da trčim (tek me čeka narednog meseca!), za sada su to vežbe snage, uglavnom kružni treninzi koji se rade sa manjim kilažama i svojom težinom, ali sa veelikim brojem ponavljanja.

A što se ishrane tiče.. salatice, voćkice, belo meso, nemasni sir, razne žitarice, isključivo Tonus hleb, riba, razne ukusne čorbe, postale su pravo uživanje za sva moja čula. Moram da se pohvalim i da sam se zainteresovala za kuvanje, jer mi je samo odjednom, kao da je sa neba palo, došlo mnogo ideja o raznim ukusnim jelima, baziranim na zdravim namirnicama. Za spremanje je bila zadužena moja mama, kojoj nije bilo teško da ispuni svaku moju sumanutu želju, ali sam ubrzo shvatila da je zdrava hrana saveznik, ne samo telu, već i slobodnom vremenu, pa tako sada eksperimentišem u kuhinji bez straha da će mi oduzeti puno vremena. Da napomenem i da pijem mnogo vode, najmanje 2 litre dnevno i mogu vam reći da mi se čini da je dobila ukus posle tolikog konzumiranja.

Posle mesec dana programa smršala sam 2 kilograma i smanjila čak 5% masti. S obzirom da je ovo tek početak i zagrevanje pred pravu borbu, zadovoljna sam, jer ne treba gledati samo kilažu, već odnos mišićne mase, masne mase i tečnosti u organizmu. Prvi rezultati se već vide, najmanji su fizički, a najveći u meni samoj. Pozitivnija sam, smirenija i srećnija, a to je ustvari moj cilj.

Postala sam motvisana da napredujem na svakom polju jer sam konačno shvatila da ne postoje granice izdržljivosti, one su samo zamisao koja pokazuje koliko je čovek sposoban da veruje u sebe. Zato sada imam više volje da učim i nadam se odličnom rezultatu na fakultetu. Borim se za ono što želim i nadam se najboljem jer ništa drugo nije dovoljno dobro.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader