Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrana

Fitnes izazov: Zdravlje kao primarni faktor

Autor Ana Ranđelović
Autor Ana Ranđelović

"Treći mesec se bliži kraju. Najvažnije što sam postigla u u prvom delu Izazova je smanjenje nivoa holesterola", objašnjava Tatjana Matejić....

Počela sam od 7,3mmol/L, a posle dva meseca spustila ga na 5 mmol/L, što znači da sam rešila ozbiljan zdravstveni problem bez upotrebe bilo kakvih lekova, preparata ili hemikalija.

Procenat masnoće  sam smanjila sa 39,8% na 33,1%, i taj 0,1% me deli od svečanog ulaska u kategoriju „normalne uhranjenosti“(21%-33%). Vaga je pokazala 3kg manje nego prošlog meseca ali, iako je to odličan rezulat, ta brojka me najmanje zanima. Znanje koje sam stekla tokom ovog procesa fokusira me na promene u procentima masti i mišića a ne na ukupnu telesnu masu. Zato ni ne stajem na vagu tokom meseca, nego čekam „zvanično“ merenje kod nutricioniste jednom mesečno, gde dobijam kompletan izveštaj o stanju svog organizma. I jedva čekam da vidim učinak u trećem mesecu.

Sada sam već potpuno ovladala organizacijom svoje ishrane. Kod kuće spremam ukusne i zdrave  obroke, ali čak i kada sam u situaciji da jedem van kuće nemam problem da se prilagodim ponuđenom izboru a da ostanem u okvirima „dozvoljenog“. Jednostavno, sve dolazi u obzir osim hleba, pa nije neprijatno ni domaćinima ni meni. Metabolizam mi se pokrenuo, pa znam da ću već sutra u teretani lako potrošiti neki sitni prekršaj.

Vežbanje je postalo moja svakodnevica, jedva čekam svaki sledeći trening, i uživam u osećaju posle. Verujem da sam osim mišića ojačala i u mentalnom smislu. Ništa me ne mrzi, zadovoljna sam, puna energije i sa svakodnevnim stresovima i problemima se nosim sa lakoćom.

Od skoro mi se u teretani pridružila i drugarica, pa je sve još zanimljivije, i inače beskrajno dugo vreme provedeno na nekoj kardio-spravi, sada uz ćaskanje proleti za tren.

Jedini problem koji imam je što su prošla VEĆ tri meseca, i što su mi ostala SAMO još dva. Naravno da planiram da nastavim sa ovim načinom života i kada Cosmo fitnes izazov bude gotov, ali biće mi žao kada se završi.

(19. jul 2013)

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader