Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrana

Kako da odolite iskušenju i ne pojedete baš celu čokoladu!

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Zašto nas ista hrana nekad mami manje, a nekad više?

Svako ko je ikada tokom dijete bio na nekom društvenom okupljanju na kojem je počasni gost bilo njeno kraljevsko visočanstvo hrana zna koliko je teško odoleti punom stolu raznoraznih đakonija i grickati list salate. Većina nas će baciti salatu na pod, trčati preko nje prema slatkišima i grickalicama i punih usta se složiti da je Alesandra Ambrozio dobra riba i da i ona jede šta želi.

Kada možemo da jedemo šta god poželimo, čips nam i nije toliko privlačan, ali kada smo nervozni zbog teške dijete koju pokušavamo da držimo - čini se da ništa sem čipsa nije važno.

Ipak, dobre vesti stižu nam s Koledža Dartmut: iako je odolevanje iskušenjima teško, ono je apsolutno moguće!

Ko bi rekao?!

U istraživanju koje su sproveli naučnici ove institucije učestvovalo je 33 žene, koje su dobile odvojene zadatke. Najpre im je pušten sedmominutni  snimak koji prikazuje reči kako lete dnom ekrana, a jednoj grupi je rečeno da ne čitaju reči. Kada je gledanje snimka završeno, naučnici su obema grupama pokazali fotografjie hrane i zamolili ih da ocene koliko su privlačne.

Zanimljivo, rezultati su pokazali da su žene koje su se trudile da ne čitaju reči na dnu ekrana bile više privučene hranom od onih koje su mogle slobodno da čitaju.

Autor ove studije Tod F. Hiterton, profesor psihologije, kaže da je za svaku aktivnost potrebna velika i jaka snaga volje, bilo da radite na poslovnom projektu ili učite za ispit, a mozak koristi iste te izvore i pri pokušajima da odoli nečemu.

Ipak, to nije sve. Ne samo što moždana aktivnost izmorena nakon neke akcije otežava mogućnost odolevanja hrani već i čini da ona deluje još privlačnije nego što bi da nismo iscrpli sve mentalne izvore predodređene za taj dan. To znači da kesica čipsa i čokolada s lešnicima izgledaju daleko primamljivije nakon stresnog dana nego onda kada ste odmorni.

Dakle, kako želite da odolite iskušenjima ako je mozak iscrpljen? Hiterton savetuje da izbegavate situacije koje vas mogu dovesti u takvo stanje.

A ako već ne možete da izbegnete stres, jednostavno nakon dana koji vam nije prijao nemojte proći pored prodavnica brze hrane prilikom povratka kući.

Sutradan, kad stanete na vagu, biće vam drago!

Tamara Sorak

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader