Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrana

Ovo će ubrzati prirodni proces starenja vašeg lica

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Pročitajte vest i pokušajte da uradite nešto lepo za sebe (i svoje lice bez bora)...

Vežbate i hranite se zdravo kako biste starili graciozno i lepo, ali ipak postoji još jedan faktor na koji zaboravljate, a koji može uticati na to koliko se mlado osećate i mladoliko izgledate – depresija.

Kako je navedeno u rezultatima istraživanja magazina Molecular Psychiatry, depresija može uprzati biološki proces starenja.

Holandski i kalifornijski naučnici spoveli su istraživanje u kojem je učestvovalo više od 2.400 ljudi. Učesnici su podeljeni na tri grupe – jednu su činili oni koji pate od kliničke depresije, drugu oni koji su ranije imali ovaj zdravstveni problem, a u trećoj grupi su bili učesnici koji su bar jednom u životu patili od depresije ili anksioznosti. Svima je izvađena krv kako bi bila izmerena dužina telomera – niz nukleotida na kraju hromozoma, čija je uloga da štiti linearnu DNK od oštećenja. Kako starimo, DNK se deli i telomere se skraćuju. Naučnici koji su sproveli ovu studiju iskoristili su to kako bi, posmatranjem telomera, saznali nešto više o biološkom starenju svakog od pojedinaca uključenih u istraživanje.

Rezultati su pokazali da nema razlike između dužine telomera učesnika koji su u trenutku vađenja krvi patili od depresije i onih koji su se s ovim problemom susreli ranije u životu, ali je utvrđena razlika između stepena depresije i dužine telomera – oni koji su bili najdepresivniji imali su najkraće telomere.

Stručnjaci su naglasili da ova veza postoji iz razloga što depresija umnogome utiče na imuni, nervni i druge velike sisteme, a ranija istraživanja su pokazala da stres ovih sistema skraćuje telomere.

Dakle, duševno zdravlje igra veliku ulogu u tome na koji ćemo način stariti!

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader