Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrana

Kako se vaše grudi menjaju sa 20, 30 i 40 godina

Autor Ana Pantić
Autor Ana Pantić

Putovanje koje se prođe kroz tri decenije...

Promene u rasponu od izgleda do toga kakav vam je osećaj na dodir bi trebalo da primetite same i da znate šta se zapravo sa njima dešava. Da li ste spremne da spoznate činjenice o svojim grudima? 

U dvadesetim...

Tona promena

Veličina grudi može da varira iz raznih razloga, navela je Lisa Džejkobs, profesorka hirurgije. Vaš metabolizam može biti jedan od uzročnika menjanja veličine grudi. „Grudi će se menjati u veličini, u zavisnosti od gubitka težine ili pak dobijanja kilograma“, rekla je Džejkobsova. Takođe, tu je i trudnoća. „U dvadesetim, mnoge žene ostaju trudne, tako da se iz prirodnih razloga pripremanja tela za majčinstvo grudi menjaju.“ Nakon trudnoće i gubitka kilograma, može vam se učiniti da su vam grudi manje ili veće u odnosu na to kakave su bile pre trudnoće. Trudnoća takođe može učiniti vaše areole tamnijim, a bradavice većim, mada se one najčešće vraćaju u stanje u kom su bile pre trudnoće.

Česte grudvice i neravnine

Fibroscistična promena je vrlo često stanje koje karakterišu grudvice u jednoj ili čak obe dojke, koje se češće javljaju kada su žene u dvadesetim godinama. Žene u ovom dobu mogu da se bore sa promenama u ciklusu, što predstavlja i hormonsku razliku kada je estrogen u pitanju. To može uzrokovati da grudi budu otečenije, da imaju grudvice, što je najčešće potpuno normalno. Ako osećate grudvicu koja vas malo boli, ali je takođe osećate kao potpuno drugi deo u dojci to je znak da je u pitanju fibrocistična promena i da nema razloga za brigu. Grudvice koje se vezuju za rak najčešće nisu bolne. Svakako, idite na redovne preglede kod lekara ukoliko primetite neku veću promenu.

U tridesetima...

Nakon nekoliko porođaja, koža vaših grudi može da bude razvučena zbog menjanja vaših kilograma. „To može dovesti do strija ili opuštenosti grudi“, rekla je Džejkobsova. Ovo je posebno tačno ukoliko ste se borili sa velikom promenom u kilaži, i zato nemojte biti zabrinuti kada primetite ove razlika na koži, iako su one možda češće na stomaku.

U četrdesetima...

Mekše su nego ranije

Sa 40 godina vaše telo se već polako priprema za menopauzu, što uzrokuje promenu na grudima jer vaše telo počinje da proizvodi manje estrogena. Tada, vaše grudi prolaze kroz nešto što se zove involucija, što znači da se tkivo u grudima zamenjuje sa masnoćom, zbog čega su one mekše na dodir i nisu više toliko snažne. Involucija se ne događa ravnomerno, pa jedan deo dojke može biti mekši čineći da se tkivo pored na dodir oseća kao grudvica. Ako je grudvica mekana, to nije znak za uzbunu. Ako je tvrđa, trebate da ispitate to. U svakom slučaju, redovni pregledi mogu da vam pomognu da uočite razlike koje ćete znati da li trebate da kažete lekaru. „Mi ohrabrujemo žene da to redovno rade da bi mogle da da imaju uvid u to na koji način se njihove grudi menjaju“, rekla je Džejkobsova.

Smanjenje gustine

Iako možete iskusiti opuštenost nakon gubitka težine ili trudnoće, sa 40 se to najčešće dešava prirodno s godinama. Elastičnost grudi opada jer vaše telo proizvodi manje kolagena. Isto je tako i kada je reč o gustini. To je glavni razloga zbog čega se mamografi preporučuju nakon 40 godina, jer lekari mogu bolje da vide razultate zbog smanjene gustine.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader