Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrana

5 razloga zašto je dobro da se isplačete ponekad

Autor Ana Dodig
Autor Ana Dodig

Iako suze mnogi doživljavaju kao znak slabosti, nauka se ne slaže sa tim.

Plakanje je način na koji se rešavamo negativnih emocija, a osim toga svojevrsna su obrana od bakterija ili reakcija na neke hemikalije. Zaplakaćemo tako kada seckamo luk, kada nam navru emocije, ali će suze poteći i kada nam npr. sitna mušica uleti u oko.

Suze nisu nužno loše i znak slabosti, a evo i zašto je potrebno ponekad se dobro isplakati.

Suze čiste oči

Suze deluju kao prirodni antibiotik i mogu ubiti do 95 posto štetnih bakterija u očima i to u samo pet minuta.

Suze poboljšavaju vid

Membrana oka može biti dehidrirana zbog čega se javljaju problemi s vidom, a slika koju vidimo je jednostavno zamagljena. Kada plačemo suze osiguravaju vlažnost membrane te na taj način olakšavaju i poboljšavaju vid.

Suze eliminišu toksine

Tokom 1980-ih dr. William Fey, istraživač na Medicinskom centru Ramsi u Minepolisu, ustanovio je kako suze zavisno o uzroku imaju različiti hemijski sastav. Tako se refleksne suze (nastale npr. zbog rezanja luka) sastoje od 98 posto vode dok su emocionalne suze pune hormona stresa - prolaktina.

Suze nude utehu

Zanimljivo je kako plakanje prati pojačana aktivnost u određenom delu nervnog sistema kojem je posao smiriti telo nakon stresnog događaja, te usporiti rad srca. Istraživanja su takođe otkrila kako plakanje povećava nivo oksitocina hormona sreće, koji onemogućuje ispuštanje hormona stresa - kortizola. Osim toga plačem se oslobađaju i endorfini, hormoni koji se luče tokom telesnog vežbanja i seksa. Ne čudi stoga da se nakon što se 'dobro isplačemo' osećamo puno bolje.

Suze nude emocionalno oslobađanje i povezivanje s drugima

'Obračun' s emocijama plakanjem pomaže i da lakše nastavimo sa svojim životom. Plač budi naše zaštitničke instinkte i deluje poput poziva u pomoć. Naime, plakanjem privlačimo pažnju, a kod ljudi koji vide uplakanu osobu proradi zaštitnički nagon i žele je utešiti. Na taj način nam ranjivost pomaže da se povežemo s drugima. 

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader