Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrana

6 razloga zbog kojih menstruacija kasni ili izostaje

Autor kmilosev
Autor kmilosev

Obrati pažnju na ove znake i spreči probleme sa reproduktivnim sistemom!

Vreme menstrualnog ciklusa je došlo i prošlo bez ikakvih znakova, odnosno menstruacija je preskočila? Ako ste već odbacili mogućnost trudnoće, verovatno se pitate u čemu je problem.

VIŠE: Kako da olakšate bol tokom menstruacije

Pre nego što totalno "odlepite", važno je da saznate šta je razlog propuštenog menstrualnog ciklusa i da vaše telo vratite na pravi put, u najkraćem mogućem roku. Zato smo razgovarali sa Trejsi Bruks, doktorkom na Kembridž institutu za zdravlje, koja nam je izdvoijila 6 najčešćih razloga preskakanja i izostanka ciklusa.

1. Povećani stres

Ako ste u prethodnom periodu prolazili kroz stresne situacije (novi posao ili praksa) a vaša menstruacija je izostala, razlog za to može biti povaćani stres. Direktorka sa Hiram koledža ističe koliko stres može da utiče na regularnost menstruacije. Ona objašnjava: “Mnogo posla i planiranje budućnosti me ponekad jako iscrpi. Radim punom parom tokom celog semestra, a imam problem sa opuštanjem, tako da i meni povremeno menstruacija kasni. To me čini nervoznom, pogotovo ako sam u tom periodu imala seksualne odnose, zbog čega panično pratim datume. Mislim da je moje telo naviklo na moj ludi raspored, tako da je moja menstruacija prilično redovna sada.”

Dr Bruks objašnjava: "Hormoni stresa, poput koritzola se previše proizode, zbog čega se potrebni hormoni ne prozvode u dovoljnoj meri. Ovo može biti razlog zbog čega se ovulacija i naknadna proizvodnja estrogena i progesterona ne javljaju. U osnovi, bez odgovarajućih hormona, menstruacija se neće pojaviti.

Kada se nivo stresa vrati u normalu, menstruacija će se vratiti relativno brzo, bilo da je izostanak trajao tokom nekoliko nedelja ili duži vremenski period. Dr Bruks je imala mnoge slučajeve kada pacijenti prijavljuju regulaciju menzisa, koja se javila čim je stres umanjen. 

VIŠE: 6 menstrualnih problema koje nikako ne smeš da ignorišeš

2. Naglo mršavljenje

Veliki gubitak težine može izazvati izostanak menstruacije. Koliko je previše? Doktorka Bruks objašnjava: "Gubitak kilograma koji predstavlja više od 10 % idealne telesne težine može izazvati amenoreju. Dakle, ako je vaša idealna telesna težina 58 kg, gubljenje 5 kg može izazvati propuštanje menstrualnog ciklusa.

Idealna telesna težina neke osobe zavisi od mnoštva faktora, uključujući starost, visinu, skeletnu muskulaturu i metabolizam. Zvuči komplikovano, ali u suštini i jeste. Međutim, koristeći indeks telesne mase (BMI) na odličan način može da se utvrdi idealna telesna težina. BMI izračunava težinu tako što kilograme meri sa visinom. Idealni BMI se kreće između 18,5 i 24. 

Dr Bruks upozorava da žene koje naglo mršave i gube previše na težini, često  manjkaju sa hranljivim sastojcima. Ona objašnajava: Kada je žena u deficitu sa hranljivim materijama u organizmu, ona ima nizak unos masti, što može dovesti do smanjenja telesne masti. A to dalje vodi do amenoreje. 

Što se tiče povratka menstrualnog ciklusa, to zavisi od pojedinca. Nabolji način da se utvrdi problem je poseta lekara. Međutim, dr Bruks naglašava da žene češće gube menzis kada naglo izgube kilograme, nego mršavljenje koje se odvija u deužem vremenskom periodu.

3. Višak kilograma

Na isti način na koji prekomerno mršavljenje izaziva amenoreju, tako i višak kilograma nepovoljno deluje na menstrualni ciklus. Dr Bruks objašnjava: "Naglo gojenje može izazvati višak estrogena koji se skladišti u masnim tkivima, a onda biva delimično preobraćen u telu, ili višak androgena koji može izazvati stanjivanje materice i smanjenu ovulaciju. Dodatni problemi koje može izazvati višak kilograma su: akne, visok krvni pritisak, dijabetes." 

Najlakši način da povratite menstrualni ciklus je da jednostavno izgubite suvišne kilograme i da dostignete idealnu težinu. Poseta nutricioniste ili dijetetičara će vam olakšati mršavljenje, koje će biti prilagođeno vama i vašem telu.  Oni će vas najbolje lečiti na osnovu vaše konkretne situacije i problema.

VIŠE: 7 važnih stvari koje svaka žena treba da zna o menstruaciji

4. Policistični jajnici

Policistični jajnici predstavljaju endokrilni poremećaj koji se obično manifestuje kada žena prvi put dobije menstrualni ciklus. Kao što samo ime kaže, ovaj poremećaj čine male ciste na jajnicima i nastaje zbog neravnoteže ženskih polnih hormona. Žene koje žive sa ovim problem obično imaju nepravilne menstrualne cikluse, akne i često su gojazne. Policistični jajnici su jedan od najčešćih poremećaja endokrine kod žena i prema studiji dr Robert Barberi i dr Dejvid Enrmena, čini oko 20 odsto slučajeva izostanka menstruacije. U većini slučajeva, žene doživljavaju oligomenoreju, kada retko dobijaju menzis, obično 4 do 6 puta godišnje.

Ako mislite da možda baš vi imate ovaj problem, postoje tri karakteristična znaka. Prvi znak je poznt kao hiperandrogenizam, koji se manifestuje pojavom akni i prekomernog rasta kose. Drugi znak predstavlja izostanak menstruacije i treći su policistični jajnici, koji se mogu otkriti samo preko ultrazvuka. 

5. Prevelika aktivnost

Preterana aktivnost obično ima sličan efekat na menstrualni ciklus, kao gubitak težine. To je zato što je agresivno vežbanje često jedan od uzročnika gubitka težine, često i više od 10 odsto idalne telesne težine. Dr Bruks označava efekte povećanog vežbanja i preteranog gubitka težine kao "žensku atletsku trijadu", koja se sastoji od poremećaja ishrane, amenoreje i osteoporoze (ostopenije).

Postoje određene vrste vežbi koje povećaju rizik za izostanak menstruacije. Žene koje se bave trčanjem, baletom, gimnastikom i umetničkim klizanjem imaju tendenciju da dožive atletsku amenoreju.  Ako ste sportista, maratonac ili jednostavno vežbate u teretani, postoje stvari koje možete da uradite kako biste regulisali menstruaciju. Dr Bruks sugeriše unos kalcijuma i vitamina D. Ona takđe savetuje da žene koje se bave sportom treba da idu na rutinske kontrole, kao i da često skeniraju gustinu kostiju.

VIŠE:7 ključnih razlika između rane trudnoće i PMS-a

6. Hronična bolest

Žene sa određenim hroničnim oboljenjima češće doživljavaju neredovne menstruacije ili izostanak, zbog mršavosti ili bolesti. Dr Bruks ističe da bolesti kao što su Kronova, dijabetes, ulceratitivni kolitis, lupus i cistična fibroza utiču na menstrualni ciklus žene.

Harper sa Koledža Vijiam i Meri je iskusila amenoreju dok je imao mononukleozu. Ona objašnjava: "U srednjoj školi sam imala mononukleozu zbog čega 3-4 meseca nisam imala menstruaciju. Lekari su uzimali krv za testiranje, jer mononukleoza utiče na jetru. Ja sam takođe na granici anemije, te sam imala mnogo infekcija tog leta zbog oslabljenjog imuniteta."

Dakle, ako je vaša menstruacija često redovna, a onda trenutno nastupi neka bolest poput mononukleoze, može se desiti da nekoliko meseci menzis izostane. Međutim, ako imate neku hroničnu bolest zbog koje često vaša menstruacija izostaje ili kasni, konsultujte se sa lekarom i pronađite način da regulišete ciklus.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader