Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrana

Pitanje trenda ili zdravlja: Da li bi trebalo da pijemo mleko?

Autor Spomenka Marić
Autor Spomenka Marić

Omiljeno piće iz detinjstva postalo je kontroverzno pa se postavlja pitanje koliko je bezbedno da ga konzumiramo...

Kada smo bili mali mleko je bilo obavezno: puno je kalcijuma i vitamina D što ojačava kosti i zube. Plus, sadrži holin koji je neophodan za pamćenje i kalijum koji štiti srce. 

Ipak, u poslednjih dvadeset godina širom sveta prodaja je dosta opala, u pojedinim zemljama poput Britanije i Amerike čak i do 30 odsto. 

Sve je počelo sedamdesetih godina kada su masti postale veliki neprijatelj, a niskomasni sirevi, mleko i jogurt preplavili tržište. A onda se postavilo pitanje netolerancije. Svi koji su je osetili tvrdili su da su po izbacivanju mleka poboljšali varenje, ten pa i raspoloženje.

To je uslovilo pojavu najrazličitijih alternativa od soje, pirinča, ovsa, badema pa čak i neke genetski modifikovane verzije koje su oterale mleko sa doručka. Što se večere tiče, zamenila su ga energetska i gazirana pića, različiti sokovi i vode sa ukusima.

Uporedo sa time, mleko se nije dalo! Najuspešnija kampanja Got Milk trajala je od 1993. do 2014. i mnoge poznate ličnosti su svih tih godina u raznim reklamama, časopisima, na bilbordima nosile bele brkove. Od Dejvida Bekama, Tejlor Svift, Bijonse, Anđeline Džoli, Sofije Vergare... Više od sto selebritija priklonilo se ovom pokretu s ciljem da mleko preplavi sve više domova.

PROČITAJTE I...9 namirnica koje će vam popraviti raspoloženje

Izvor: Cosmopolitan

Ova kampanja otišla je u penziju prošle godine, ali ne i nove spekulacije.

Kravlje mleko je puno hormona koji teletu pomažu da poraste. Jedna studija pokazala je da 60 do 80 odsto hormona koje žene unose stiže upravo iz mleka. I oni štetni koji potencijalno mogu dovesti do raka.

Po istom istraživanju, žene koje piju više od dve čaše mleka dnevno imaju veće šanse da obole od raka jajnika. Niko još, ipak, nije mogao sa preciznošću da izračuna koliko tačno hormona dobijamo iz mleka zato što se dobar deo gubi tokom varenja. Pokrenulo se i pitanje „zaraznih“ krava koje hrane antibioticima, i veštačkim načinima da se dobije što više mleka. Neke druge studije pokazuju da žene koje piju mleko smanjuju rizik od raka dojke, da mleko pojačava imunitet i da sprečava u pojavi alchajmera (istraživanje iz Japana). 

U međuvremenu, mlečnoj industriji je dosta navoda da mleko može da nam šteti pa pokreće kampanju Get real koja će, pre svega, na društvenim mrežama raširiti sve dobre strane ovog pića. Videćemo ko će se sve prikloniti. Pitanja su i dalje otvorena i neophodna su konkretna istraživanja. Dobra strana svega je što ovakve priče uvek podstaknu da razmislimo o svom zdravlju i o tome šta stvarno unosimo u svoj organizam. A odgovor na ovu dilemu (kao i na svaku) će za većinu biti stvar pokušaja - poslušajte svoje telo i vidite šta vam odgovara.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader