Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrana

7 razloga zašto vam je menstrauacija neredovna

Autor Spomenka Marić
Autor Spomenka Marić

Nestanak menstruacije ne mora odmah ukazivati na trudnoću...

Veoma je važno da budete upoznati sa činjenicama i posledicama nakon što primetite da vaš menstrualni ciklus ne ide po planiranom i ustaljenom protokolu.

Anemični ste 

Težak protok kod menstruacije veoma je zastupljen kod ljudi koji imaju anemiju. Simptomi uključuju ekstremni umor, da izgledate sumornije nego inače, da osećate vrtoglavice i nesvestice, a da uz to imate i kratak dah za razliku od ostalih. Svako može biti anemičan, ali je to pretežno zastupljeno među vegeterijancima, jer jedan od glavnih izvora gvožđa je crveno meso. 

Ukoliko vam sve ovo deluje poznato, unos gvožđa takođe možete povećati uz pasulj i ribu, pogotovo ukoliko ste već dobili. Ako se ni to ne pokaže korisnim, posetite doktora kako bi vam preporučio najbolji unos gvožđa. 

Imate problem sa tiroidnom (štitnom) žlezdom 

Sa druge strane, ako imate lak protok i veoma kratke cikluse, postoje indikacije da ćete takođe imati i problema sa štitnom žlezdom. Ona pomaže vašem telu da koristi enegriju i da kontroliše stvari poput metabolizma. Naravno, faktori poput načina života ili uzimanja pilula mogu da utiču na to da vam je lak protok, ali vaša tiroidna žlezda drži pod kontrolom vaše hormone, zato je moguće da je baš ona povod svemu tome. 

Ukoliko se pokaže da ste pored toga i hiperaktivni, da lako gubite kilograme, ili ako osećate umor, posetite vašeg ginekologa. 

PROČITAJTE I... Ovakav menstrualni ciklus nije normalan: 3 simptoma koje ne smete zanemariti

Endometrioza 

Endometrioza je bolest koja nastaje kada se sluznica materice usadi na nekom drugom mestu, to su zalutale ćelije materice. Ukoliko vam je menstrualni period jako bolan i veoma težak, to može upravo da ukazuje na endometriozu. 

To je dugoročna i hronična bolest i ne postoji magična pilula da bi se izlečila. Ipak, postoji način da sanirate sve to i da ublažite simptome kroz operaciju. Ugovorite sastanak sa doktorom kako bi vam predložio opcije, nemojte patiti u tišini. 

Ne hranite se dovoljno 

Ukoliko imate restriktivne dijete ili ukoliko imate manje od 18 godina, menstruacija može da vam postane neredovna, a u nekim slučajevima i da u potpunosti nestane. Sve to se može desiti ukoliko imate veoma teške treninge ili trčite veoma velike distance. 

Ako propustite jedan period ne mora da znači da je svaki put zbog male kilaže, ali ukoliko se to tri puta desi, izgubili ste verovatno preveliku kilažu u malom vremenskom razmaku. Za sve to, može da bude kriva vaša nepravilna i slaba ishrana koja ne može da postigne da pokrije sve aktivnosti. Morate da povećate unos kalorija. 

Znakovi dijabetesa 

Gojaznije žene koje ne dobijaju redovno, sa druge strane, verovatno imaju dijabetes. Insulin utiče na ciklus i na simptome, a može biti još gore ukoliko niste ni znali da ste dijabetičar. Ukoliko imate bolest, to vam povećava šećer u krvi pre perioda, a sve to može da se manifestuje i na povećanje žeđi, posete kupatilu, glad i umor. Kontrabalans ovome, morate da jedete regularno, da se fokusirate na hranu sa minimumom soli, a onda i da se konsultujete sa doktorom. 

Stres vas ubija 

Prvi instikt kada ne dobijete je da ste trudni, ali istina je da menstruacija može da izostane iz raznih razloga - jedan od glavnih je stres. 

Jedan mesec bez bola i haosa mogli bi da budu od ključnog značaja za vas, ali ukoliko propustite jedan period, to znači da vaše telo zahteva da malo stanete i krenete laganije. Ne postoji pravi ili krivi način kako da se sklonite od stresa, jednostavno, svaki recept za smirenje je odličan. Samo je bitno da ustanovite šta vas smiruje, a onda će doći sve na svoje mesto.

Izvor: 24sata

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader