Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrana

7 (ne)očekivanih promena u telu koje vas očekuju nakon što prestanete da uzimate antibebi pilulu

Autor Katarina Vasiljević
Autor Katarina Vasiljević

Razmislite dobro pre nego što se odlučite da ih pijete, ali i prestanete sa njihovim korišćenjem.

Kontracepcijske pilule, osim sprečavanja neželjene trudnoće, najčešće se uzimaju zbog neredovitih i obilnih menstruacija. Hoće li se one vratiti nakon što prestanete da pijete pilule? Saznajte u nastavku...

1. Bolne menstruacije i grčevi

Bolna menstruacija jedan je od glavnih razloga zbog kog žene odluče da piju kontracepcijske pilule jer one ublažavaju simptome PMS-a i bolove prilikom menstrualnog ciklusa. Budući da pilula svojim sastavnim hormonima utiču na sprečavanje ovulacije, bez nje je moguće osećati posledice ovulacije, odnosno neprijatne bolove i grčeve.

2. Gubitak kilograma

Uz neke kontracepcijske pilule žene mogu dobiti na telesnoj težini, ali tu se prvenstveno radi o nakupljanju tečnosti. Ipak, sve nove pilule koje postoje na tržištu, ne dovode do toga. U slučaju da žena dobije na telesnoj težini više od tri kilograma u 6 meseci, potrebno je promeniti pilule ili prestati da ih koristite. Prestankom uzimanja pilule moguć je gubitak kilograma zbog smanjenja apetita uzrokovanog hormonalnim promenama.

3. Manje grudi

Grudi su uvek lepše i veće uz kontracepcijski pilule u bilo kojoj kombinaciji. To se događa jer grudi reaguju na komponente estrogena i progesterona u pilulama. Nakon prestanka uzimanja pilule, nije neobično ako se grudi vrate na staru veličinu.

Nastavak na sledećoj strani...

4. Obilniji iscedak

Budući da pilula sprečava ovulaciju, dolazi i do proizvodnje manje količine vaginalnog iscedka. Nakon što prestane da uzimate pilulu, iscedak opet može biti obilniji. Ipak, treba uzeti u obzir i izgled samog iscedka, čija se boja, miris i struktura mogu promeniti i zbog upalnih procesa.

5. Pojava akni

Neke žene kao razlog uzimanja antibebi pilula navode i akne. Jedna od nuspojava prestanka njihovog uzimanja može biti i povratak akni zbog hormonalnog poremećaja koji je uglavnom posledica povećanog nivoa testosterona.

6. Povećana mogućnost trudnoće

Po prestanku korištenja pilula u prvih šest meseci pojačana je mogućnost trudnoće pa se obavezno morate paziti.

7. Neredovne i obilne menstruacije

Upravo su neredovna i obilna krvarenja te anemija jedan od najčešćih razloga uzimanja antibebi pilula. Po prestanku uzimanja pilule ona se opet mogu javiti.

Izvor: zadovoljna.hr

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader