Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrana

Da li znate kako da izračunate svoj idealan SPF faktor? Ovo je najlakši način!

Autor dstojkovic
Autor dstojkovic

Jedan pogled na vašu kožu i kosu pokazaće vam koju kremu sa zaštitnim faktorom treba da kupite.

U zavisnosti od tena, boje kose i očiju, postoje različiti tipovi kože. I dok je neko izrazito svetle puti, drugima je dovoljno samo nekoliko sunčanja da postignu preplanulu boju. Zato i pravila oko zaštite ne važe isto za sve.

Ako imate vrlo svetlu boju kože s pegicama i mladežima, ako vam je kosa crvena, kestenjasta ili plava, oči svetlo plave, a koža na suncu odmah izgori, vi pripadate najosetljivijem tipu pa u torbi uvek morate da imate proizvod za zaštitu od sunca sa zaštitnim faktorom 30 ili većim. Redovito ga koristite i obnavljajte nakon svaka dva sata.

Povezane vesti

Ako vam je koža umereno tamna, kosa i oči svetlo smeđe i ako potamnite nakon nedelju dana sunčanja, redovno koristite SPF 20, posebno na najistaknutijim delovima tela. Osobe koje lako potamne na suncu, a pripadaju tamnijim tipovima ljudi, mogu da pomisle kako su srećne jer nemaju problema sa sunčanjem. Ipak, i oni obavezno moraju da koristiti zaštitne preparate i to sa faktorom 15.

SPF je skraćenica za Sun protetion factor, odnosno za zaštitni faktor. Brojka određuje vreme koje možemo provesti na suncu,a da ne izgorimo. Na primer, ako nezaštićena koža izgori na suncu nakon 20 minuta, SPF 15 omogući će da na suncu ostanemo petnaest puta duže, dakle oko 5 sati.

Kremu za sunčanje nanesite bar pola sata pre izlaska na sunce da bi koža mogla da je upije i koristite je na svaka dva sata kako bi uvek bili zaštićeni, bez obzira da li ste se kupali u moru, na bazenu ili niste uopšte. 

Izvor: cosmopolitan.hr

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader