Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrana

Šta je to "drugi mozak" i kako da brinete o njemu?

Autor tvelickovic
Autor tvelickovic

Ovo je 5 najvažnijih stvari koje bi trebalo da usvojite zbog zdravlja...

"Drugi mozak" inače poznat kao "probavni mozak" je termin koji potiče iz knjiga mnogih psihologa. Naš probavni sistem je opremljen milionima neurona koji prenose informacije u mozak, što utiče na intelektualne, emotivne ili imunološke procese.

Ako imamo problema sa probavnim sistemom, to utiče na naše blagostanje. Možemo biti razdražljivi, lišeni energije i imati problema sa koncentracijom. Naš "drugi mozak" kao brat blizanac preuzima emocije poslate iz mozga. Često ćete primetiti da, kada imate problema, stres ili teške trenutke, to utiče na vaš metabolizam i probleme sa varenjem. Ovo se često manifestuje mučninom, nedostatkom apetita, lošom probavom ili dijarejom. Mi čak i ne shvatamo koliko je jaka veza između naših "mozgova".

Savremeni način života, stres i nepravilna ishrana doprinose problemima našeg probavnog sistema. Kako se onda brinuti o našem "drugom mozgu"?

Pijte vodu sa limunom svaki dan

Svakodnevno konzumiranje vode sa limunom ili vode sa medom i limunom ima korisne osobine za naš probavni sistem. Ovo izvanredno piće značajno utiče na naš metabolizam, sprečava zatvor, olakšava varenje i jača imunitet. Važno je da je voda topla. Pored rituala ispijanja tople vode sa limunom, vredi zapamtiti o hidriranju organizma tokom celog dana, jer odgovarajuća količina tečnosti utiče na pravilan rad creva.

Koristite probiotike

Pravilna bakterijska flora utiče na pravilno funkcionisanje digestivnog sistema. Ne zaboravite uzeti probiotike koji su za to odgovorni. Probiotici se mogu naći, između ostalog, u kefirima, prirodnim jogurtima i sl. Ako ih još ne prihvatite, vreme je da ih uključite u vašu ishranu.

Masirajte stomak

Svakako, malo ljudi pronalazi pravo vreme za masažu abdomena. Masaža stimuliše intestinalni motilitet, koji blagotvorno utiče na razne bolesti povezane sa varenjem. Masažu treba obaviti nežno i osetljivo počevši od donjeg dela trbuha i zatim usmeriti prema gore. Važno je zapamtiti da se masaža odvija kružno. To možete uraditi sami, pitati partnera ili dogovoriti sastanak sa specijalistom.

Povezane vesti

Smanjite porcije

Problem našeg društva je što jedemo neredovno, a ako sednemo za sto, prejedemo se. Ne postoji ništa gore za naš probavni sistem od ove prakse. Pravilnost obroka, njihova pravilna količina i veličina, kao i ispravno, dugo žvakanje zalogaja - to je recept za uspeh. Ako uvedete ove principe u vašu ishranu, nećete morati dugo da čekate na rezultate.

Fizička aktivnost

Fizička aktivnost je zlatna sredina za probavne probleme. Svakodnevni pokreti regulišu procese varenja i doprinose pomeranju sadržaja stomaka. Stoga ne odustajte od hodanja, biciklizma ili treninga. Postoje mnogi oblici kretanja. Sve što treba da uradite je da nađete nešto za sebe. Pa, uradite to!

Povezane vesti

Izvor: Ženskimagazin.rs

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader