Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrana

Budite oprezne: Šta se dešava ako ne lečimo kandidu?

Autor sofistankovic
Autor sofistankovic

Saznajte i kada smo najviše podložni širenju ove infekcije.

Iako ju je teško ignorisati, kandida se nekim ženama čini kao normalna pojava u raznim periodima njihovog života. Kako postajemo podložni za širenje kandide i zašto je u svakom slučaju moramo lečiti, donosimo u tekstu koji sledi.

Mnogima je poznata kao glavni uzročnik gljivičnih infekcija na intimnom području, no kandida je gljivica čije je zapravo prirodno stanište u debelom crevu i tamo je u većini slučajeva pod kontrolom dobrih bakterija. Kada se ta unutrašnja ravnoteža naruši, kandida putuje u tanko crevo, a može se nastaniti u želucu ili genitalnom sastavu, koji je posebno na udaru kod žena.

Kada smo najviše podložni za njeno širenje?

Kandida će nam početi stvarati probleme usled raznih hormonskih promena, nakon uzimanja antibiotika, nakon terapije kortikosteroidima, neregulisane šećerne bolesti, pada imuniteta zbog nepravilne ishrane ili stresa ili pak svakodnevne ishrane koja obiluje mlečnim proizvodima ili onima koji sadrže šećer kojim se spomenuta gljivica ''hrani''.

Gljivičnu infekciju uzrokovanu kandidom teško je ignorisati. Svrab, pojačani beli sekret, crvenilo, osećaj peckanja i nelagode pri mokrenju i polnom odnosu samo su neki od tipičnih simptoma koje ćete odmah uočiti. Isto tako bele naslage na jeziku i neugodan zadah, bolovi u donjem delu leđa, hronični umor, bolovi u zglobovima, kožne infekcije, proliv ili zatvor i česte glavobolje s pritiskom, mogu ukazivati na kandidijazu.

Iako se borba s kandidom ponekad pretvara u začarani krug, treba biti uporan. Prvi je korak lečenje antimikoticima, odnosno kremama i vaginaletama protiv gljivičnih infekcija, koji su po mišljenju ginekologa dokazano delotvorni.

Povezane vesti

Kako sprečiti njeno vraćanje?

Pravovremeno i dosledno lečenje vaginaletama i kremama protiv gljivičnih infekcija te pravilna higijena intimnog područja i zdrava ishrana ključni su faktori u njenom suzbijanju.

Stručnjaci pri pranju genitalnog područja preporučuju minimalno korišćenje sapuna ili pak korištenje onoga namenjenog za intimnu higijenu. Ispiranjem dobrih bakterija stvara se ''plodno tlo'' za nove gljivične infekcije.

Što se tiče ishrane, ako želite u organizmu stvoriti nepovoljne uslove za kandidijazu, smanjite unos šećera, pšeničnih proizvoda i mleka, izbegavate industrijski prerađene namirnice i pekarske proizvode prepune ugljenih hidrata, koje ova gljivica obožava. Jačajte imunitet prirodnim preparatima, a može pomoći i korišćenje vaginalnih probiotika kako bi se poboljšala ravnoteža dobrih bakterija u organizmu.

Povezane vesti

Što se može dogoditi ako je ne lečimo?

U slučaju kada je kandida ''napala'' intimno područje, dijagnoza gljivične infekcije kudikamo je lakša. S obzirom na širok spektar simptoma koji se često zanemaruju, kandida može živeti dugo u našem probavnom sistemu i stvarati nam probleme, a da ništa u vezi s tim ne preduzimamo. Tako se često bez detaljne pretrage leči kao gastritis ili slične probavne tegobe. Vrlo je važno ustanoviti radi li se zaista o kandidi i gde se tačno nalazi jer nepravilno lečenje ove gljivice može dovesti do raznih bolesti, poput hronične upale creva, artritisa ili raka maternice.

Izvor: Zadovoljna.hr

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader