Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrana

Negujte svoje telo i duh: Saznajte kada je pravo vreme za meditaciju

Autor sofistankovic
Autor sofistankovic

Prednosti meditacije su svima poznate, s toga otkrijte najbolje vreme za započinjanje iste!

Na primer, prema jednoj studiji iz 2018. godine, anksioznost može povećati rizik za razvijanje kognitivnih bolesti poput Alchajmera. Meditacija – koja se pokazala kao odličan vid za kontrolu anksioznosti – može smanjiti taj rizik. Još jedna studija je otkrila da meditacija ima povoljan uticaj na krvni pritisak.

Lepota meditacije je što je možete raditi praktično svuda i u bilo koje vreme. Ali, to ne znači da određeno vreme nije produktivnije od drugog. U nastavku saznajte kakve prednosti ima meditacija kada se radi u posebno izdvojeno vreme i zašto bi baš tad trebalo da je radite – makar na kratko.

Ujutru

Jutarnje meditacije su možda i najpopularnije i to iz dobrog razloga: jutarnja meditacija može da bude poput kratkog espresa! Meditacija pre početka dana je idealna zbog tišine i mira koji imate. Još uvek niste počeli da se oblačite, proverili mejlove i nema stresa. Na sve to, kako započnete dan – takav će vam i biti. Zato kad god možete, započnite dan mirnom, zdravom notom radi boljeg dana u celini.

Povezane vesti

Kada ste pod stresom

Jednom kada meditacija postane deo vaše rutine, primetićete generalno smanjivanje stresa tokom dana. Ako se to ne desi, kratke meditacije mogu da pomognu. Ovo je idealno vreme za mini meditaciju koja će direktno smanjiti nio stresa u trenutku. Kako to da uradite? Lezite ili sedite, opustite se i zatvorite oči. Fokusirajte se na disanje (nozdrve ili grudi) i izbrojte 12-15 dugih uzdisaja i izdisaja. Kako brojite, zamislite seve na nekom mestu gde se osećate smireno i zadovoljno, bilo da je to plaža ili planina. U poslednjih izdisajima, kažite unutrašnjim glasom da je život dar i da je pozitivan mentalni stav najbolji za rešavanje svih prepreka.

Povezane vesti

Nakon posla

Bez obzira koliko volite svoj posao – on može biti vrlo stresan. Iz tog razloga, meditacija nakon posla je najbolji način da uklonite tenziju koja se nagomilala od 9 do 17 časova. Uzmite u obzir da je rano veče idealno za netradicionalnu meditaciju koja uključuje npr. trčanje. Umesto odlaska u teretanu ili na grupni trening, jednom nedeljno se odlučite za džogiranje tokom kojeg ćete pročistiti um i fokusirati se na disanje. Možete trčati i bez slušalica kako vam muzika ne bi skretala pažnju.

Povezane vesti

Kada ne treba da meditirate

Možda je začuđujuće, ali ne preporučuje se meditacija pred odlazak na spavanje. Cilj meditacije je smirivanje i foksuiranje, ali i podizanje nivoa opreznosti – što je odlično – osim ako želite da idete na spavanje. Naravno, ovo se ne odnosi na posebne meditacije namenjene za uspavljivanje koje su sjajne kada imate problema sa snom.

Povezane vesti

Izvor: Ženski magazin

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader