Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrana

Za pravilno funkcionisanje tela: Zašto je kalijum važan?

Autor tvelickovic
Autor tvelickovic

Ovo morate da znate.

Kada su u pitanju minerali bez kojih naše telo ne može, najčešće se pominju kalcijum, gvožđe i magnezijum.

Nesumnjivo, ovi elementi su neophodni da bismo mogli uživati u zdravlju i dobrobiti, ali oni nisu jedini koji su našem telu potrebni. Kalijum je takođe neophodan za pravilno funkcionisanje našeg tela.

Šta je kalijum?

Kalijum je elektrolit, tj. pozitivni jon soli. On se rastvara u telesnim tečnostima, a uzimajući u obzir činjenicu da se naše telo sastoji uglavnom od vode, može se reći da se nalazi u gotovo svakom delu našeg tela. Zahvaljujući lakoći penetracije staničnih membrana, odgovoran je za transport vode u našem organizmu i stoga ima ključnu ulogu u upravljanju vode u organizmu. Infiltracione sposobnosti takođe mu pomažu da pravilno raspodeli hranljive materije u svaku ćeliju u našem telu. Elektrolitska priroda kalijuma je takođe odgovorna za odgovarajuću napetost na ćelijskim membranama i prenos nervnih impulsa koji utiču na pravilno funkcionisanje našeg mozga. Druga važna funkcija kalijuma kao elektrolita je održavanje kiselinsko-bazne ravnoteže u našem organizmu, tako da adekvatno snabdevanje ovim makroelementom sprečava zakiseljavanje tela. Ne zaboravite na uticaj kalijuma na proizvodnju insulina, što je izuzetno važno za osobe obolele od dijabetesa. Da biste proverili stanje najvažnijih elektrolita u plazmi (pored kalijuma, uključujući natrijum, kalcijum i magnezijum), trebalo bi da pitate svog lekara za klinički pregled krvi koji se naziva jonogram.

Kalijum i srce

Jedna od najvažnijih funkcija ovog dragocenog elementa je briga za odgovarajuće mišićne kontrakcije, uključujući srčani mišić. Kalijum reguliše rad srca i povećava njegove performanse tokom fizičkih vežbi, a njegova uloga u velikoj meri zavisi od količine natrijuma u ​​našem telu. Natrijum i kalijum su blisko povezani, jer je prvi element antagonist drugog, što znači da ima suprotnu akciju. Balans između ova dva elektrolita je neophodan za održavanje homeostaze celog tela.

Kada je nivo kalijuma regulisan, svaki višak natrijuma se uklanja iz tela zajedno sa urinom. Međutim, kada je nivo kalijuma nizak, telo se brani od dodatnog gubitka i zaustavlja njegovo izlučivanje. Problem je što je istovremeno suspendovan natrijum, čiji se nivo povećava, a time i količina vode u telu. Skladištena voda podiže krvni pritisak, koji premašuje sigurnu vrednost 120/80 što dovodi do hipertenzije. Hipertenzija je jedan od uzroka srčanih oboljenja, srčanih udara i moždanog udara, zbog čega je suplementacija kalijuma toliko važna za zdrav rad našeg najvažnijeg mišića.

Nedostatak i višak kalijuma

Višak kalijuma u ​​ishrani se naziva hiperkalemija i relativno je redak. Može biti uzrokovan predoziranjem ili biti posledica nekih bolesti bubrega. Simptomi hiperkalemije su ukočenost u rukama i spori otkucaji srca. Nedostatak kalijuma, ili hipokalemija, mnogo je opasnija po zdravlje, a u nekim slučajevima može biti i opasna po život. Njegovi uzroci mogu biti različiti: od dijareje koja izaziva ispiranje elektrolita iz tela, preko diuretika i laksativa, do nekih bolesti štitnjače. Najkarakterističniji simptomi nedostatka kalijuma su oticanje, slabost ili grčenje mišića, povećana žeđ, kao i nepravilan rad srca koji u ekstremnim slučajevima dovodi do ventrikularne fibrilacije.

Prirodni izvori kalijuma

Šta treba da jedete da biste obezbedili pravu količinu kalijuma? Proizvodi bogati ovim elementom uključuju meso i ribu, kao i mahunarke (grašak, pasulj), osim brokolija, bundeve i paradajza. Što se tiče voća, kalijum se nalazi u kajsijama i smokvama (posebno sušenim), bananama, citrusima i orašastim plodovima. Međutim, da li je dovoljno jesti ove proizvode? Dobro uravnotežena ishrana je osnova zdravlja i blagostanja. Međutim, kada osećamo stres, pijemo velike količine kafe, možda će biti neophodno dopunjavanje kalijuma. Možete pripremiti ukusne voćne koktele, na primer od banane i grožđa sa dodatkom cvekle, koja takođe ima svojstva regulacije krvnog pritiska.

Kalijum je jedan od najvažnijih minerala o kome bi svi trebalo da brinu, bez obzira na starosno doba i profesiju. Aktivni sportisti koji se znojenjem oslobađaju mnogih vrednih minerala moraju koristiti dopunu, jer ovaj elektrolit omogućava regeneraciju mišića nakon povećanog fizičkog napora.

Održavanje normalnog nivoa je posebno važno i za starije osobe, jer sprečava prekomerno izlučivanje u urinu, što se prevodi u efikasniju borbu protiv osteoporoze.

Izvor: Ženski magazin

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader