Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrana

Svi mitovi o dijetama!

Autor tvelickovic
Autor tvelickovic

Sada možete da prestanete da verujete u njih...

Za koliko njih ste čuli? Objasnićemo vam zašto nisu tačni!

Ako pokušavate da izmenite režim ishrane, verovatno ste pročitali sve i svašta o raznim dijetama i neke od njih i probali. Stalno slušamo savete koje već smatramo dokazanom istinom, ali da li su baš svi saveti vezani za dijete tačni?

Evo šest mitova vezanih za dijete, u koje slobodno možete da prestanete da verujete!

Merenje svakog dana

Nijedan uređaj ne bi trebalo da ima toliko moći nad vama, pa ni vaga. Slobodno se merite jednom nedeljno, ili se oslonite na to kako vam garderoba stoji umesto da opsesivno gledate broj na vagi.

Ugljeni hidrati su zabranjeni uveče

Ovaj mit zasniva se na priči da telo "nije sposobno" da uveče svari ugljene hidrate. Ali naše telo je sposobno da ih svari kad god, tako da možete da ih jedete, ali probajte zdravije verzije, cele žitarice, krompir ili voće.

Izbacite gluten i smršaćete

Ishrana bez glutena nije ni zamišljena kao dijeta za držanje težine pod kontrolom. U suštini bi samo nutricionista ili gastroenterolog trebalo da je savetuje onima koji boluju od celijakije ili osetljivosti na gluten.

Povezane vesti

Isto je 200 kalorija čokolade ili 200 kalorija pirinča

Ne čine hranu samo kalorije! Mnogo je bolje razmišljati o tome koje sve supstance unosimo kojom hranom, umesto da brojimo kalorije i "poistovećujemo" čokoladu,hleb, voće i druge namirnice.

Pijte više vode i smršaćete

Nećete, osim ako niste izmenili i ishranu. Hoćete, ako ste vodom zamenili slatka ili gazirana pića koja ste do juče unosili u ogromnim količinama.

Vrste hrane ne bi smele da se mešaju

Sigurno ste čuli da, kao, ne biste smeli da mešate ugljene hidrate i proteine u istom obroku ako želite da smršate? To sa naučne strane nema nikakvog smisla, jer većina "problematičnih" namirnica sama po sebi sadrži i proteine, i ugljene hidrate. Među njima su hleb, mahunarke, povrće, krompir...

Povezane vesti

Izvor: Mondo.rs

Tagovi

Inicijalizacija u toku...
loader