Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrana

Jedna od deset žena ih ima: Šta uzrokuje policistične jajnike?

Autor tvelickovic
Autor tvelickovic

Ne ignorišite ovu pojavu.

Policistični jajnici nisu nimalo retka pojava. Policistični jajnici su najčešći ginekološki problem kod žena. Ovaj poremećaj u organizmu ne pita za godine, jednostavno se pojavi i može ostati godinama u istom stanju. Mnoge žene ga se plaše,a mnoge i vode borbu sa svim novonastalim simptomima.

Policistični jajnici nisu nepremostivi!

Mnoge žene uplaši činjenica da imaju policistične jajnike. Oni utiču na redovnost menstruacije i stvaraju problem kod začeća bebe. Sem toga, simptomi policističnih jajnika su pojačana maljavost, uporne i bolne akne, bolni jajnici, osetljivost bešike, gojaznost, pojačanu proizvodnju sebuma. Postoje mnogi preprati koji vam mogu pomoći u otklanjanju ovih simptoma, ali nikako ne bi trebalo da koristite bilo šta dok se ne posavetujete sa ginekologom, koji će vam prepisati adekvatnu terapiju. Iako policistični jajnici zahtevaju dugo lečenje, istina je da se njihovo stanje može popraviti.

Lečite simptome na vreme!

Lečenje policističnih jajnika je naporno i zaista može dugo da traje. Mnoge žene u tom procesu odustanu od samog lečenja, posebno ako nemaju izražene simptome poput akni, maljavosti i povećanja kilograma. Ova bolest ne sme da vas zavara. Ona lako promeni svoje stanje i utiče na jajnike, na menstruaciju i neplodnost. Važno je da, čim uvidite simptome da reagujete i da ne čekate da oni prođu sami od sebe. 

Genetika može da bude uzrok policističnih jajnika!

Genetika je jedan od glavnih razloga za pojavu policističnih jajnika. Sem toga, i rani pubertet može da bude jedan od uzroka. Plicistični jajnici najčešće se javljaju u plodnom dobu, do tridesete godine života, ali je moguće da se stvore i pre dvadesete godine.

Povezane vesti

Hormoni u neravnoteži uticaće na kvalitet života!

Ustanovljeno je da ovakav poremećaj hormona dovodi do toga da se žena oseća loše, jer joj se nekontrolisano telo menja i čini joj se da nikako ne može da utiče na to. Uz pravilnu terapiju, moguće je da se simptomi policističnih jajnika, a ako se otkrije na vreme, oni se u potpunosti mogu i izlečiti.

Česte promene raspoloženja i umor su nuspojava!

Ko boluje od policističnih jajnika, zna da su promene raspoloženja neminovne i da se na njih najteže utiče. Sem akni i masne kože, policistični jajnici donose i hronični umor, pojačanu želju za nezdravom hranom i slatkišima. Ukoliko budete odoleli izazovima i ukoliko se okrenete zdravom životu i uravnoteženoj ishrani, učinićete mnogo za svoj organizam i učinićete da simptomi policističnih jajnika budu manje izraženi. 

Ne postoji magični lek za polistične jajnike. Terapija će se možda vremenom i menjati. Važno je samo da budete uporni i da ne odustajete kada krenete sa lečenjem. Zdrava ishrana i redovni treninzi će vam pomoći da se bolje osećate i da ubrzate proces izlečenja policističnih jajnika.

Povezane vesti

Izvor: Mogujatosama.rs

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader