Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrana

Limfna drenaža: Kome je namenjena, kako se izvodi i zašto je dobra?

Autor tvelickovic
Autor tvelickovic

Sve što treba da znate o ovom tretmanu!

Limfna drenaža je tretman koji će doprineti boljem izgledu vašeg tela, ali će pored toga biti odlična za vaše zdravlje. Naime, limfni sistem je jedan od najvažnijih detoksikacionih i imunoloških mehanizama u našem organizmu. Pomoću njega limfa se kreće kroz naše telo i omogućava normalan rad organizma. Međutim, ukoliko limfa ne protiče kroz telo kako neometano, dolazi do zastoja i samim tim do zdravstvenih u telesnih tegoba. A kada dođe do zakrčenja limfnih puteva, ovaj tretman je neophodan za oporavak.

Kome je namenjen tretman?

Tretman limfne drenaže namenjen je pre svega onima koji na poslu dugo sede i ne kreću se. Limfa nema svoj mehanizam koji je pokreće, već ona telom protiče radom mišića. Kada mišići nisu aktivni dolazi do nakupljanja limfe i zakrčenja njenih puteva što dovodi do oticanja, stvaranje celulita, "teških" nogu. Pored toga, ovaj tretman namenjen je i onima koji žele da svoj organizam očiste od toksina kao i smanje upalne procese na telu ili uklone višak masti u određenim delovima tela.

Kako se izvodi limfna drenaža?

Ovaj tretman može se izvoditi na dva načina: manuelno i pomoću aparata.

Manuelna metoda podrazumeva limfnu drenažu koju izvodi specijalno obučen terapeut. On nakon pripreme tela za ovaj tretman kreće sa posebnim tipom masaža koja omogućava neometan protok limfe kroz celo telo. Fizioterapeut započinje masažu od donjeg tela tela, a masažu završava na gornjem delu tela. 

Limfna drenaža koja se izvodi specijalnim aparatom sa nekoliko programa za ovaj tretman. Njime ne samo da možete podstaći protok limfe nego možete oblikovati vaše telo i izgubiti kilograme. Takođe, ovaj tretman je idealan za uklanjanje celulita, čak i onog najdubljeg.

Povezane vesti

Dužina i učestalost tretmana

Ukoliko limfnu drenažu radite u salonu aparatom namenjenim za ovaj tretman, onda se preporučuje da se između tretmana napravi barem 48 sati pauze. Poželjno je da se uradi najmanje 5 a najviše 10 tretmana kako bi rezultati bili što bolji, a sve to u okviru nekoliko nedelja. Dok, ukoliko vam limfnu drenažu radi fizioterapeut, manuelno, onda ovaj tretman možete upražnjavati gotovo svakoga dana. Masaža kod fizioterapeuta traje u proseku od 60 do 90 minuta, a broj tretmana određujete u dogovoru sa doktorom ili fizioterapeutom.

Limfna drenaža kod kuće

Limfnu drenažu možete obaviti i sami kod kuće, naravno efekat neće biti isti kao kada vam ovaj tretman radi profesionalac, ali može vam pomoći. Limfnu drenažu nogu uradićete tako što ćete kružnim pokretima masirati prvo gornji deo nogu, od unutrašnjosti butina, pa sve do kolena. Kolena ćete masirati na drugačiji način, jer se na ovom delu nalazi veliki broj limfnih čvorova. Naime, postavite ruke sa strane kolena i potom kožu masirajući povlačite na gore nekoliko puta. Potom, ostatak mogu masirajte kao na početku. 

Kada se radi o limfnoj drenaži lica kod kuće, ona vam može pomoći prilikom smanjenja podočnjaka i generalno ukoliko vam je lice natečeno. Potrebno je da prvo dobro očistite lice, nanesete hranljivu kremu i sačekate da je koža upije. Potom, laganim, kružnim pokretima masirajte lice. U uglovima očiju, kao u predelima do uveta, neka vam kružni pokreti budu malo jači, jer se upravo na tim delovima lica nalaze limfni čvorovi koje treba razbiti.

Izvor: Mogujatosama.rs

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader