Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

Intimno zdravlje: 7 stvari koje morate znati pre korišćenja tampona

Autor Spomenka Marić
Autor Spomenka Marić

Sigurno imate barem jedno pitanje o tamponima, zato Cosmopolitan otkriva sve što ste želeli da znate …

Koliko maksimalno sati možemo da "držimo" tampon?

To zavisi od menstruacije. Ako se radi o normalnom menstrualnom ciklusu, tampone trebamenjati svakih 4 do 6 sati. Ali ako se radi o intenzivnijoj menstruaciji, to može biti i češće.

Pažnja: Ako tampone menjate bespotrebno prečesto, oni mogu isušiti vaginu i tako menstruaciju učiniti bolnijom. S tamponom možete i spavati, pod uslovom da ga promenite pre spavanja, i odmah nakon buđenja. Ako planirate duže spavati (više od 8 sati), bolje je stavite uložak umesto tampona.

VIŠE:Sve što treba da znate o ovulaciji

Može li tampon da se koristiti preventivno?

Ne savetuje se korišćenje tampona pre menstruacije, jer tampon može prouzrokovati nepoželjne infekcije. Tampone koristite samo ako su vam potrebni. Ako za vreme menstruacije gubite malo krvi, odlučite se na uložak umesto tampona, jer tamponima je potrebno dostavlage. Stoga, ne koristite ih ako nije potrebno.

VIŠE:Kako da olakšate bol tokom menstruacije

Može li tampon da se "izgubi"?

To je retkost, ali da neko stavi tampon i zaboravi na njega, to nije retkost. Pre stavljanja novog tampona, uvek postavite sebi pitanje: "Da li sam izvadila prethodni?" Ako niste sigurne, bolje da posetite ginekologa.  

Sindrom toksičnog šoka (takozvani SCT - retka zarazna bolest uzrokovana bakterijom povezanom s zlatnim stafilikokom. Bakterija nakon infekcije prodire u krv i može napasti vitalne organe) može se razviti ako se tampon drži predugo u telu. Zbog toga je važno znati da li ste ga izvadili ili ne.

VIŠE:Žensko zdravlje: Zbog čega vam je vagina suva

Da li je sindrom toksičnog šoka česta pojava?

"U svojoj 20-godišnjoj praksi, nisam imala nijedan takav slučaj!", kaže n dr. Deborah Bruce s londonske poliklinike Bridge. Zato se ne treba bojati tampona! On nije jedini faktor koji može uzrokovati razvoj te bolesti, nego su to i razne kožne infekcije, operacije ili opekotine. I koliko god bilo retko, ipak treba biti oprezan. 

Tampon mi je pao na pod dok sam ga otvarala. Mogu li da ga koristiti?

Tampone koji nisu u foliji ne treba nikad koristiti, pogotovo ako smo ih našle nagurane na dnu torbice. Jer postoji mogućnosti da su bile izložene bakterijama.  

Zašto je ponekad tampone teško odstraniti?

Tamponi koje stavimo prve ili zadnje tokom menstruacije, najčešće su oni koji je malo teže odstraniti. To je zato što na početku i na kraju ciklusa vagina nije dovoljno vlažna. Tu nema leka, jedino što raditi je da ne menjate tampone previše često

Da li smem da koristim nakon trudnoće?

Krvarenja nakon porođaja mogu biti velika. Mlade majke često imaju bolove, pa im je potrebno malo nežnosti... Iz razloga što je naš imunosistem nakon porođaja skloniji razvoju infekcija, i zato što se maternica još nije skroz oporavila od šoka i vratila u normalu Preporučaju se ulošci, a ne tamponi, u periodu oporavka i sve dok krvarenja ne prestanu.

Dr. Deborah Bruce iz londonske poliklinike Bridge.

Izvor: Cosmopolitan UK

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader