Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

Šta su to Kegelove vežbe i zašto svaka žena treba da ih radi

Autor Spomenka Marić
Autor Spomenka Marić

Kada vidite rezultate bićete zahvalni ceo život što ste se upoznali sa ovim fantastičnim vežbama...

Sigurno ste nekda u životu čule ili pročitale o Kegelovim vežbama. Za sve dame koje do sada nisu upoznate sa njihovim efikasnim delovanjem, na pravom su mestu.

Izumitelj čuvenih  Kelegovih vežbi je ginekologa i akušer Arnold Kegel. Naime, ove vežbe su prvobitno smišljene da zaustave nekotrolisano mokrenje, ali kako su žene brže doživljavale orgaazm i imale bolji seksualni život, počele su masovno da se koriste.

PROČITAJTE JOŠ: Intimno zdravlje: Koliko je oralni seks zaista bezbedan?

Kegelove vežbe imaju za cilj da ojačaju mišiće dna karlice i time izazovu bolju kontrolu nad bešikom.

Samo nekoliko minuta tih vežbi na dan može značajno poboljšati simptome nekontrolisanog mokrenja. Uz to, koriste se i za pojačavanje seksualne moći kako žena, tako i muškaraca. Najbolje je od svega što ih možete raditi u svakom trenutku i nema mesta izgovorima kako nemate vremena za njih.

PROČITAJTE JOŠ: Doktori upozoravaju: Evo zašto ne smete da skidate stidne dlačice

Kegelove vežbe se prirodno koriste prilikom zaustavljanja mokrenja. Ipak, ne preporučuje se da počinjete i zaustavljate tok urina kako biste vežbali Kegela, jer to može izazvati odliv i zatim infekciju urinarnog trakta. 

Neki stručnjaci predlažu da samo jednom prekinete mokrenje, kako biste osetili koju grupu mišića treba da vežbate. Ipak, najbolje je da žene zatraže pomoć ginekologa koji će im najbolje objasniti šta treba da rade. 

Lekar naime ubaci dva prsta u vaginu pacijentkinje i objasni joj da treba da kontrahuje, kao da prekida mokrenje. On će tada osetiti da li stežete pravu grupu mišića. 

Kasnije možete ponoviti isti postupak sami, ili još bolje sa partnerom sve dok vam osećaj u dnu karlice ne postane prirodan.Pre Kegelovih vežbi ispraznite bešiku. Vežbanje na punu takođe može izazvati urinarnu infekciju. 

Zatim stegnite karlične mišiće na 10 sekundi, pa ih opustite (prvo probajte ležeći, a zatim možete i sedeći i stojeći). 

Ponavljajte vežbu deset puta, pet puta na dan. Broj ponavljanja postepeno povećavajte, nikako naglo, jer to može izazvati privremeno pogoršanje simptoma inkontinencije. 

Budite pažljivi da ne kontrahujete mišiće nogu, stomaka ili zadnjice tokom vežbi, jer će to proces učiniti manje efektnim. 

Izvor: B92

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader