Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

Obratite pažnju, može da bude opasno: Šta boja vašeg ciklusa govori o vašem zdravlju

Autor dstojkovic
Autor dstojkovic

Telo vam šalje sasvim drugačiju poruku ako je vaš ciklus tamnocrven ili bled.

Velika je verovatnoća da ste u nekom trenutku života i vi izjavili kako je ciklus nešto najgore što je moglo da vam se desi. I u neku ruku, zaista ste bili u pravu. Šta ima gore od grčeva, neprijatne mučnine, obilne menstruacije ili ležanja u krvetu po ceo dan. Definitivno, dani najveće neprijatnosti u toku meseca ali i odličan pokazatelj vaše zdravstvene situacije. Evo glavnih simptoma i promena u boji koje treba pratiti tokom ciklusa, nikako ignorisati...

Boja krvi vašeg ciklusa je svetlo crvena.

Svetlo crvena boja krvi nije nikakav znak za uzbunu. Svetla boja često znači da ste jednostavno na početku ciklusa i vrlo je uobičajna. Krv je sveža, pa samim tim i crvenija. Međutim, ako je boja svetlo roze, a ne uzimate kontraceptivne pilule, može biti da je u pitanje znak hormonalne neravnoteže pa se savetuje poseta endokrinologu kako bi se utvrdio uzrok.

Tamno crvena boja.

Tamno crvena krv je sasvim normalna, posebno na sredini menstrualnog ciklusa. Ako boja ne bledi a vi krvarite duže nego obično, obratite se medicinskom osoblju jer je možda u pitanju rani znak spontanog pobačaja ili u najgorem slučaju prisustva tumora.

Boja krvi na kraju ciklusa prelazi u smeđu, braon ili crnu.

Smeđa ili crna krvu je u osnovi zapravo samo stara odnosno zaostala krv koja se iz nekog razloga u materici zadržala duže i nije istekla. Ovo je u principu normalna pojava, ali ako uz nju primetite i žućkastu boju, može biti da je jedan od znakova infekcije.

Povezane vesti

Krvarenje je tačkasto.

Ukoliko na ulošku primetitetragove krvi, a nije vreme menstruacije, savetuje se da obratite ginekologu jer ovakva pojava može biti znak hormonskih poremećaja, ciste na materici ili rane trudnoće.

Nastavak na sledećoj strani...

Krvarenje je obilno.

Kod većine žena, obilno krvarenje je česta pojava bar jedan dan u toku trajanja ciklusa. To je najčešće drugi ili treći dan, i sasvim je normalno. Lekaru se obratite samo u slučaju da se obilno krvarenje traje sve vreme ciklusa.

Ciklus je nepravilan.

Opet, kao i kod većine stvari vezane za period, neregularni ciklus može biti normalna pojava usled različitih faktora ali i znak za brigu. Kada ste pod stresom, vaš period može kasniti ili preskočiti jedan mesec u potpunosti. Drugi razlog može biti sindrom policističnih jajnika, kao blagi hormoski poremećaj koji uzrokuje i povećan rast dlaka kao i telesne težine. I kao poslednje, u slučaju da ste profesionalni sportista, možete imati jako lagan ciklus jer telo ne proizvodi doboljnu količinu hormona. 

Razgovarajte svakako i sa svojim ginekologom koji će otkriti pravi razlog promene u boji krvi i uraditi neophodne analize. 

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader