Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

Novina u ženskom svetu: A šta je to menstrualna čašica?

Autor dstojkovic
Autor dstojkovic

Umorni ste od tampona i uložaka? Vreme je da saznate sve o higijenskom proizvodu koji je fleksibilan, ekonomičan i potpuno u trendu, a možda i pravo rešenje za sve ženske probleme tokom onih dana u mesecu.

Iako sam naziv aludira da je reč o proizvodu koji je u vezi sa menstruacijom, nismo iznenađeni ako i dalje niste sigurni o čemu je zapravo reč? Menstrualne čašice nastale davne 1937. godine, komercijalni uspeh postižu krajem 80-ih, i to u Americi. Većina žena o njihovoj upotrebi saznaje tek danas - putem interneta. U pitanju je mekana i fleksibilna posuda u obliku zvona napravljena od silikona ili lateks gume i dizajnirana za korišćenje unutar vagine i za vreme trajanja menstruacije. Umesto da upija, ona sakuplja krv i potpuno je bezbedna. Iako sve popularnija, mišljenja o njenoj upotrebi su podeljena. Najveći broj žena svoje poverenje i dalje poklanja dnevnim ulošcima, ulošcima sa krilcima ili tamponima, pa je krajnje vreme da vas oslobodimo predrasuda i upoznamo sa vrlinama i manama menstrualne čašice i načinom na koji funkcioniše.

Zašto treba da je koristite?

Za razliku od ostalih proizvoda, menstrualna čašica je pravljena za višekratnu upotrebu i ukoliko je održavate trajaće vam godinama. Sigurno se pitate kako je ovo moguće i da li je opasno? Menstrualne čaše su mnogo više higijenske od svih ostalih proizvoda a zapremina koju sakupe je veća pa se mogu držati i do 12 sati bez vađenja. Treba napomenuti da ne štite od trudnoće i nisu kontraceptivno sredstvo. A suština je u stavljanju. Kao i upotreba tampona, i stavljanje menstrualne čašice u početku će izgledati teško. Pre prvog korišćenja potrebno je da je sterilišete. Ali bez panike, jer ako sve što je u vezi sa menstrualnom čašicom obavljate čistim i suvim rukama na putu ste da osetite samo blagodeti koje pruža. Uputstvo za korišćenje:

1 Preklopite čašicu

Ovo je prvi korak kojim ćete smanjiti širinu menstrualne čašice i izjednačiti je sa veličinom tampona. Silikon je tanak i fleksibilan. Preklopite čašicu na pola i na jedan od dva načina pripremite je za umetanje. Za ,,U preklop“ je potrebno da stisnete čašicu, savijete njene krajeve i zarolate ih na unutra tako da formiraju slovo U. Ukoliko se odlučite na ,,M preklop“  – pritisnite jednu stranicu čašice savijajući je na dole, preklopite je na pola i takođe je spremna za upotrebu.

2 Postavite čašicu

Palcem i kažiprstom čašicu držite čvrsto stisnutu i preklopljenu. Ako vas ideja umetanja plaši, i to je sasvim u redu. Nađite udoban položaj u kojem su vam vaginalni mišići opušteni na isti način kao kada stavljate tampon. Čašicu umetnite u unutrašnjost vagine prema grliću materice tako da ne osetite da vas žulja. Kako bi bili sigurni da je legla na svoje mesto, uhvatite čašicu za dno i okrenite je za 360 stepeni.

Povezane vesti

Napomena: kada se napuni, menstrualnu čašicu izvadite i prospite krv koja je u njoj a zatim je isperite vodom i vratite. Ukoliko vam je krvarenje obilno, preporučuje se da čašicu vadite nakon 5 do 8 sati. Takođe, veoma je važno da je ne morate vaditi za vreme nužde a možete je nositi i dok trenirate jer ne smeta prilikom fizičkih aktivnosti. Ako se pravilno nameste, udobnija su i prijatnija alternativa od tampona na koje ste navikli.

Nastavak na sledećoj strani...

Iskustva i prednosti

Razlozi zašto se žene odlučuju za korišćenje menstrualne čašice su brojne pogodnosti koje pruža. Na prvom mestu to je udobnost, a zatim i finansijska isplativost jer može trajati godinama. Za razliku od uložaka i tampona koji mogu izazvati iritaciju, razvoj bakterija i sindrom toksičnog šoka, čašica je potpuno sigurna i onemogućava stvaranje neugodnog mirisa.

Ekološki je prihvatiljiva za upotrebu jer je napravljena od medicinskog silikona, odobrenog za upotrebu kako u zdravstvu, tako i prehrambenoj industriji. Tokom života, jedna žena napravi oko 600 kg otpada u vidu iskorišćenih uložaka i tampona a taj otpad se čak ni ne reciklira. Pored zdravstvene i ekološke sigurnosti, čašica je i ekonomski isplativa jer je rok trajanja neograničen.

Mane menstrualne čašice 

Iskreno, trebaće vam više vremena da savladate njihovo stavljanje. Ima žena kojima je način upotrebe i pranja komplikovan i neprijatan pa se nikada ni ne naviknu na njihovo korišćenje. Stavljanju mentrualne čašice treba posvetiti posebnu pažnju jer u slučaju da nije na pravoj poziciji javlja se rizik od prelivanja. Jedna od mana joj je i da nije praktična za upotrebu van kuće. Međutim, one koje su ostale uporne i pružile joj šansu više nikada nisu razmišljale o mogućem ,,tragu“  koji mogu da ostave nakon sedenja. Menstruacija prestaje da bude tabu tema i opterećenje. Sa njom se možete kupati, spavati, a neki od modela čašice omogućavaju i seks bez neprijatnosti. Ostaje još samo jedno: Da li ste spremni da je probate?

Povezane vesti

Menstrualne čašice u Srbiji

Otprilike na svakih 28 dana higijenski proizvodi potrebni su svakoj od nas kako bi lakše podneli sve nelagodnosti kojima smo izloženi tokom ciklusa i održavali ličnu higijenu. Menstrualna čašica je upravo jedna od mogućih opcija, a od skoro se može naručiti i kupiti i u Srbiji, i to u različitim veličinama. Njihova cena je između 2 500 i 3 000 dinara i ako razmislite koliko para trošite na uobičajne uloške, shvatićete da ste uštedeli.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader