Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

Zašto žene nemaju čvrst san kao muškarci?

Autor tvelickovic
Autor tvelickovic

Naučnici iz Kanade sproveli su istraživanja na grupi od 25 muškaraca i žena.

Da li se noću vrtite po krevetu jer ne možete da zaspite? Uveče ležite budni u krevetu dok vaš partner zaspi onog trenutka kada mu glava dodirne jastuk?

Istraživači u Kanadi možda su otkrili uzrok. Prema rezultatima njihovog istraživanja, otkrili su da je cirkadijski sat žena dva sata ispred onog od muškarca. Cirkadijski sat kontroliše naše uzorke spavanja i čini da se umorimo uveče i probudimo se ujutro.

Kanadski naučnici su tokom 72 sata pratili grupu od 25 muškaraca i žena i zabeležili kako njihov cirkadijski sat deluje. Polovina anketiranih žena ima više problema sa spavanjem od muškaraca. Da bi dobili predstavu o svojim prirodnim ciklusima spavanja, muškarci i žene su bili testirani u laboratoriji spavanja tri dana i tri noći. Muškarce i žene držali su budnim sat vremena, a zatim ih ostavili da spavaju.

Povezane vesti

Zatim su izmerili nivo budnosti i očitali njihov cirkadijski ritam mereći telesnu temperaturu i nivoe hormona melatonina - pokazatelje koliko ste pospani. Konačni rezultati pokazali su da žene imaju cirkadijski ritam između 1,7 i 2,3 sata ispred muškaraca. Upravo zbog toga neke žene mogu patiti od jake nesanice i / ili nemirno spavati, posebno kada pokušavaju da slede navike partnera u spavanju. Lekcija? Idite u krevet ranije, makar sami.

Povezane vesti

Izvor: Ženskimagazin.rs

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader